Beroš: Uzrok smrti korisnice doma u Čakovcu nije povezan sa cijepljenjem

U posljednja 24 sata zabilježen je 1.071 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5.908. Među njima je 2.390 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 200 pacijenata. Preminule su 53 osobe.

➡️ Sve o koronavirusu 
➡️ Koronavirus - najnovije informacije   

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako smo u Hrvatskoj prije tjedan dana imali 1350 novooboljelih od 7411 testiranih, a tjedan dana ranije 1595 od 9088 testiranih. Istaknuo je da smo u prošlom tjednu imali pad od 48 posto na tjednoj razini, a u ovom tjednu 16 posto. Incidencija nam je 417,5 što je manje nego je bilo prethodnih tjedna, iako je ona u nekim županijama, poput Međimurske, i dalje visoka, a u drugima poput Dubrovačko-neretvanske županije mala, rekao je.

- U odnosu na druge zemlje EU-a ukupna stopa smrtnosti u Hrvatskoj je 985,9 i na 19 mjestu smo od 27 zemalja EU-a. Što je tiče 14-dnevne incidencije na 100,000 stanovnika na 15. smo mjestu sa 435, a iza nas nas su Luksemburg, Cipar, Švedska, Nizozemska, Slovenija, Portugal, Estonija, Slovačka, Češka i Litvanija, rekao je.

Istaknuo je i da su do sinoć do 19 sati cijepili 13.798 osoba, te da je dosad prijavljeno šest nuspojava na cjepivo, najviše bolnost na mjestu uboda što je i najčešća nuspojava.

- Nemamo dojava za druge nuspojave, vidjeli ste da smo imali alergijsku reakciju u Zaraznoj, ali nije bilo nikakvih posljedica, kazao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o obdukcijskom nalazu ženske osobe - stare 82 godine koja je preminula dan nakon cijepljenja.

-  Gospođa je bila korisnica doma u Čakovcu i 27.12.2020 u periodu između 14-16 sati je cijepljena. Preminula je sljedeći dan pod slikom kardijalnog zatajenja. Gospođa je nakon cijepljenja kontrolirana i bila je urednog stanja. Sljedećeg dana bila je provjeravana od epidemiologa istanje je također, bilo uredno, ali je oko 17 sati došlo do pogoršanja po kardijalnom tipu. Bris na Covid-19 je bio negativan, a nalaz je ukazao da je preminula od srčane dekompenzacije, zatajenja rada srca uzrokovanog fibrozom, povećanjem srca i promjenama srčanih krvnih žila, rekao je Beroš. Istaknuo je i da povjerenstvo u ministarstvu zdravstva nije pronašlo da je uzrok smrti povezan sa cijepljenjem.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da u ovom trenutku iako su brojke nešto bolje, nema promišljanja o popuštanju mjera.

- Analizirajući našu situaciju, ali i u Europi uočavamo naznake trećeg vala epidemije. Veliki broj zemalja ulazi u novi lockdown paralelno s početkom cijepljenja. Mi ćemo pažljivo pratiti sve trenove u Hrvatskoj, ali i izvan i povlačiti optimalne poteze kako bi umanjili sličan razvoj epidemije u Hrvatskoj.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" rekla je da dio preliminarnih rezultata govori da u Hrvatskoj nisu pronađene mutacije soja iz Velike Britanije, ali da se dio uzoraka još testira.

Jučer je Europska agencija za lijekove (EMA) trebala odobriti Modernino cjepivo, međutim ministar Beroš je rekao kako su imali malu dvojbu te da će u EMA-i danas opet ponovno biti sastanak.

Na pitanje hoće li se vratiti zabrana kretanja između županija ministar Božinović je rekao kako o tome ne razmišljaju.

Nakon konferencije za novinare članovi stožera primili su cjepivo protiv Covida-19. Ministar Beroš nije primio cjepivo zbog stečenog imuniteta.

- Apsolutno podržavam cijepljenje, cijepit ću se u onom trenutku kada spadne moj prirodno stečeni imunitet. U ovom trenutku imam stečeni imunitet zbog kontakta s virusom, a u ovom trenutku kada nema dovoljno cjepiva tražiti dodatni imunitet, mislim da nije etično, kazao je Beroš najavivši da će se vjerojatno cijepiti u naredna tri mjeseca.

Zahvalio je članovima stožera i rekao da je to jedni način da se spase životi i promjeni tijek ove pandemije na bolje.

- Čekaju nas još izazovna vremena, međutim uz cijepljenje, poštivanje mjera je dobar put ka izlasku iz ove velike krize, poručio je Beroš.