EMA danas ne donosi odluku o cjepivu Moderne

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je da neće u ponedjeljak donijeti konačnu odluku o autorizaciji cjepiva Moderne protiv koronavirusa, a rasprave o njemu nastavit će se kasnije tijekom tjedna.

- Rasprave EMA-e o cjepivu Moderne protiv covida-19 neće biti završene večeras. Nastavit će se u srijedu, rekao je u priopćenju europski regulator čije je sjedište u Amsterdamu.

Nije jasno zbog čega odluka nije donesena u ponedjeljak kada je održan izvanredni sastanak na tu temu, ističe agencija Reuters.

EMA je postavila rok 12. siječnja za eventualno odobrenje cjepiva Moderne.
Preporuku za cjepivo Pfizera i BioNTecha donijela je 21. prosinca.

EU upozorava da treba poštivati intervale kod Pfizerovog cjepiva

Europska agencija za lijekove (EMA) u ponedjeljak je rekla da je potrebno poštivati maksimalni interval od 42 dana između prve i druge doze cjepiva Pfizer-BioNtecha kako bi se postigla puna zaštita.

Podaci o učinkovitosti cjepiva protiv covida-19 temelje se na studiji u kojoj su doze cjepiva davane u razmaku od 19 do 42 dana, rekla je agencija EU-a, napomenuvši da se puna zaštita postiže sedam dana nakon drugog cijepljenja.

- Svaka promjena tog pravila tražila bi izmjene odobrene deklaracije proizvoda i više kliničkih podataka koji bi poduprli takvu promjenu, a u protivnom bi se smatrala neodobrenom uporabom mimo uputstva, dodaje EMA.

Takva uporaba podrazumijeva i manju odgovornost proizvođača cjepiva, zaključuje agencija.