COVID-19: Škotska se vraća u potpunu karantenu cijeli siječanj

Škotska premijerka Nicola Sturgeon objavila je u ponedjeljak da u ponoć stupa na snagu karantena nalik na onu iz ožujka 2020. i trajat će do kraja mjeseca kako bi se kontrolirao broj zaraza novom inačicom koronavirusa.

- Od ponoći do kraja siječnja morate ostati kod kuće, rekla je Sturgeon na konferenciji za novinare i spomenula "težak udarac" varijante virusa koja se brzo širi, prenosi agencija France presse.

Cijela Škotska od ponedjeljka je ponovno zatvorena i najvjerojatnije će tako ostati sve do proljeća, objavio je prije dnevni list The Times.

Sturgeon je to obznanila nakon sastanka svog kabineta koji je razgovarao o idućim koracima u suzbijanju širenja koronavirusa i naredila izvanredno zasjedanje parlamenta.

- Zabrinutija sam danas zbog situacije s kojom se suočavamo nego ikada prije od ožujka, rekla je zastupnicima u parlamentu.

Britanski premijer Boris Johnson u nedjelju je rekao da se zbog rasta broja slučajeva zaraze COVID-om mogu očekivati nove, strože restrikcijske mjere.

Johnson određuje smjernice za Englesku, a odluke za Škotsku, Sjevernu Irsku i Wales donose tamošnje vlade.

Slučajevi zaraze koronavirusom u Velikoj Britaniji na rekordnim su razinama te i dalje rastu potaknuti novim, još zaraznijim sojem virusa.

To je već prisililo vladu da otkaže planirano otvaranje škola u Londonu i oko njega, s pozivima učiteljskih sindikata za šira zatvaranja.

Velika Britanija u nedjelju je zabilježila 54.990 novih slučajeva zaraze. Do sada je od COVID-a u toj zemlji umrlo više od 75.000 ljudi.