U Dalmaciji počinje cijepljenje liječnika obiteljske medicine

Liječnici primarne zdravstvene zaštite u Splitsko-dalmatinskoj županiji počinju primati cjepivo protiv covida-19, njihovi kolege u splitskoj bolnici primili su više od 500 cjepiva, a još ga stiže u domove za starije.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije 

Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin na konferenciji za novinare je napomenula da su još prošloga tjedna krenuli s cijepljenjem korisnika i zaposlenika domova za starije i nemoćne osobe. Karin je istaknula da je odaziv korisnika bio dobar, a cijepljeno je tek desetak posto zaposlenika domova.

- Zainteresiranost za cjepivo nije mala, dapače, mi za sada i nemamo toliko cjepiva koliki se pokazao interes, ali imamo dovoljno za prvu fazu cijepljenja, a to su zdravstveni djelatnici. Od danas popodne, pa sljedeća dva tjedna krećemo i s cijepljenjem zdravstvenih djelatnika primarne zdravstvene zaštite. Za njih dolazi oko tisuću doza, ali stići će još doza, ukupno 8000, rekla je Karin. Navela je i da je bolnica već cijepila više od 500 svojih zdravstvenih djelatnika, a ovoga tjedna stići će im još 300 doza.

Nezadovoljstvo interesom za cijepljenje djelatnika domova

Izrazila je nezadovoljstvo interesom za cijepljenje djelatnika domova za starije i nemoćne. Do kraja siječnja, najavila je Karin, namjeravaju potrošiti osam tisuća doza cjepiva namijenjenih korisnicima domova i zdravstvenim djelatnicima, pozvavši obiteljske liječnike da naruče cjepiva za svoje pacijente starije od 65 godina i kronične bolesnike. Ta će se skupina početi cijepiti krajem siječnja ili početkom veljače. Nakon toga će krenuti iduća, treća faza, u kojoj će se moći cijepiti ostala populacija.

Iznijela je informacije po kojima neki liječnici koji imaju dvije tisuće pacijenata imaju mali broj zainteresiranih pacijenata za cijepljenje, dok drugi liječnici imaju više od 300 zainteresiranih u kategoriji starijih od 65. i kroničnih bolesnika. Dodala je kako bi ovoga tjedna svoje doze cjepiva trebao dobiti i dom u Vrlici, ali i ostali domovi do kojih cjepivo još nije stiglo.

Cijepljenje u Petrinji prošlo odlično

Novinarima je rekla da je cijepljenje u Petrinji, u kojoj je u subotu bila zajedno sa epidemiologinjom Dianom Nonković, prošlo odlično. Prvo su cijepili djelatnike interventnih djelatnosti i svi su se cijepili bez otpora i skepsi. Uvjerena je da će cijepljenje pomoći te spriječiti širenje epidemije.

Odazivom bolničkih liječnika više nego zadovoljan je ravnatelj KBC- a Split Julije Meštrović, koji je Hini kazao da su potrošili sva cjepiva koja su dobili te da je i on čekao u redu za cijepljenje jer je odaziv bolničkih zdravstvenih djelatnika bio izvrstan. U splitskom KBC-u je oko 3600 zaposlenika, na razini primarne zdravstvene zaštite u ugovornom odnosu s HZZO-om je oko tisuću zdravstvenih djelatnika, a korisnika domova za starije 2500. Stoga se očekuje da će doza od osam tisuća cjepiva biti dovoljna za sve zdravstvene radnike i korisnike domova.