Norveška uvodi strože mjere kako bi izbjegla novi val

Norveška, gdje je stopa zaraze covidom-19 jedna od najblažih u Europi, najavila je nova ograničenja kako bi izbjegla novi val pandemije covida-19 na svom teritoriju.

U toj zemlji stupa na snagu zabrana posluživanja alkohola u kafićima i restoranima koji ostaju otvoreni, na pet osoba je ograničeno svako privatno okupljanje u zatvorenom i na 10 na javnim mjestima i zatvaraju se fakulteti, mjere su koje je najavila je premijerka Erna Solberg do 18. siječnja.

- Koronavirus nije otišao na božićne praznike. Nažalost već vidimo znakove novog vala. Raste broj slučajeva i zaraza se širi u nova područja - naglasila je i pozvala svoje sugrađane da tijekom "dva tjedna zaustave svoj društveni život".

➡️Epidemija COVID-a: nove informacije

Ta odluka je donesena nakon što je otkriveno pet slučajeva covida-19 povezanih s novim sojem koronavirusa u Velikoj Britaniji za koji je britanska vlada kaže da je zarazniji.

Do 30. prosinca u Norveškoj, koja ima 5 milijuna stanovnika, bilo je 48.278 slučajeva covida-19 i 436 umrlih.

Sredinom prosinca Norveška je objavila da do druge polovice siječnja produžuje svoje mjere ograničenja kako bi suzbila epidemiju.

Oslo preporučuje dragovoljnu karantenu i poziva stanovnike da ostanu doma i ograniče društvene kontakte, i određuje sedmodnevnu karantenu, uz negativan test, osobama koje dolaze iz inozemstva.

I lokalne mjere ograničenja su uvedene na mjestima gdje je epidemija izraženija. U Oslu su sportske dvorane, kina i kazališta zatvoreni i zaštitna maska je obvezna u zatvorenim javnim prostorima.