Pandemija ne posustaje, Francusku potresa skandal

Pandemija bolesti COVID-19 ne posustaje ni u novoj godini. Diljem svijeta zaraženo je gotovo 85 milijuna ljudi, i dalje najviše u SAD-u. U Europi je najkritičnije stanje u Francuskoj, koja od večeras u nekim svojim dijelovima uvodi policijski sat.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Francusku potresa skandal zbog novogodišnjeg rave partyja na kojem se okupilo 2500 ljudi.

Ilegalni rave party bio je i u napuštenom skladištu u Španjolskoj nedaleko od Barcelone. Zabava je potrajala 40 sati prije nego što je upala policija i rastjerala stotine sudionika.

U Velikoj Britaniji vodi se bitka s novim, vrlo zaraznim sojem koronavirusa. Nakon Pfizer-BioNTechova cjepiva, Britanija je prošli tjedan odobrila i ono koje proizvodi Oxford-AstraZeneca u nadi da će brzo procjepljivanje stanovništva pomoći u zaustavljanju rekordnog porasta broja zaraženih u toj zemlji.

- Nacionalni zdravstveni sustav gotovo puca od pritiska pod kojim se našao zbog koronavirusa. U cijeloj zemlji bolnice su pretrpane, a na odjelima intenzivne njege potrebni su dodatni kreveti. Situacija je krizna, i to ne samo u Londonu, nego u cijeloj Britaniji, rekla je konzultantica britanskog zdravstvenog sustava Megan Smith.Kina je zbog novog soja virusa obustavila sve letove iz Velike Britanije. Nakon što je u Pekingu prije dva dana potvrđeno pet novih slučajeva lokalnog prijenosa koronavirusa, provedena je opsežna akcija testiranja.

Tokijske regionalne vlasti zatražile su od središnje vlade da proglasi izvanredno stanje zbog sve većeg broja novih slučajeva zaraze. Japan bilježi rekordan broj oboljelih koji su u teškom stanju.

Izraelci su pak epidemiji odlučili stati na kraj cijepljenjem - u dva tjedna cijepili su više od milijun ljudi ili oko 12 posto stanovništva, daleko više od bilo koje druge zemlje na svijetu.