Francuska policija prekinula ilegalni rave party

Francuska policija rastjerala je u subotu velik rave party na sjeverozapadu Francuske koji je trajao od Silvestarske noći unatoč policijskom satu i ograničenjima za velike skupove zbog pandemije koronavirusne bolesti.

Gotovo 2500 ljudi okupilo se na zabavi u napuštenom skladištu u Lieuronu, kod Rennesa, a neki su se u subotu sukobili s policijom.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin objavio je na Twitteru da su partijaneri napuštajući zabavu dobili novčane kazne i da su organizatori poznati te da će odgovarati.

Prefektura Ille-et-Vilaine objavila je na Twitteru da je naplaćeno 450 novčanih kazni zbog sudjelovanja na ilegalnoj zabavi, kršenja policijskog sata i nenošenja maski. Lokalne zdravstvene vlasti pozvale su sudionike zabave da budu u samoizolaciji sedam dana.

Tužitelji u Rennesu otvorili su istragu o nezakonitoj organizaciji glazbenog događaja i nasilja nad službenim osobama, objavila je prefektura. Zapaljeno je i jedno policijsko vozilo, a još tri su oštećena.

Partijaneri su na policajce bacali boce i kamenje ozlijedivši ih pritom nekoliko.
Francuska je od subote uvela raniji policijski sat u 15 sjeveroistočnih i jugoistočnih departmana koji počinje u 18 sati umjesto u 20.

Francuska je već dva puta uvela nacionalne karantene od početka pandemije, a zadnja je ublažena sredinom prosinca, no restorani i barovi i dalje su zatvoreni i ne zna se do kada.