Poljska bijesna zbog izvješća da su poznate osobe prve primile cjepivo

Pokušaj Medicinskog sveučilišta u Varšavi da podigne svijest o važnosti cijepljenja protiv COVID-a mogla bi se toj ustanovi obiti o glavu jer se postavlja pitanje zašto su poznate osobe dobile cjepivo prije rizičnih skupina. 

Skandal je počeo u čevrtak kada je Medicinsko sveučilište iz Varšave objavilo da je primilo dodatnih 450 doza cjepiva kojima valjanost istječe u ponoć na Novu godinu.

Sveučilište je odlučilo brzo iskoristiti cjepivo, a istodobno povećati svjesnost o važnosti cijepljenja tako što će inokulirati 300 zaposlenika.

Drugih 150 doza raspoređeno je na članove obitelji zaposlenika, na neke pacijente te na 18 "poznatih osoba iz svijeta umjetnosti i kulture".

Poznate osobe redom su prihvatile prijedlog da budu ambasadori cijepljenja.

Glasnogovornik sveučilišta nije želio poljskoj novinskoj agenciji PAP otkriti imena poznatih osoba.

No mogućnost da dobro umrežene osobe preskoče crtu i svrstaju se među prve primatelje ozlojedila je javnost. Cjepiva nema dovoljno i  većina država izradila je plan cijepljenja dajući prednost rizičnim skupinama i medicinskom osoblju.

Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski najavio je provjere i kazao da bi nepoštovanje procesa bilo apsolutno neprihvatljivo te je u petak najavio da će odgovorne osobe snositi posljedice.

Prema poljskom planu, prvi se trebaju cijepiti medicinski djelatnici.