Norveška uvodi obvezno testiranje za sve dolaske

Svi putnici po dolasku u Norvešku morat će se testirati na Covid-19 u roku 24 sata od ulaska u zemlju, najavilo je ministarstvo pravosuđa mjeru koja stupa na snagu 2. siječnja.

U svrhu suzbijanja širenja novog soja koronavirusa koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji, putnici koji stižu u Norvešku iz svih odredišta morat će se testirati na za to određenim mjestima, a manji granični prijelazi bit će zatvoreni.

- Ako bi se taj soj proširio u Norveškoj, to bi vjerojatno donijelo potpuno zatvaranje stanovništva, rekla je norveška premijerka Erna Solberg.

Norveška je postupila kao i druge europske države i zaustavila je promet iz Velike Britanije 21. prosinca nakon dojava o novom soju koronavirusa koji se širi i do 70 puta brže, prema nekim procjenama. Zabrana putovanja trajat će najmanje do 2. siječnja.

U zadnja dva tjedna kumulativni broj zaraženih Covidom-19 na 100.000 stanovnika u Norveškoj je bio 113,6, po čemu je četvrta s najnižim brojem iza Islanda, Grčke i Finske, navodi Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.