Rekordni rast broja zaraženih u Češkoj, bolnice primaju samo hitne slučajeve

Češka je prijavila rekordan dnevni broj zaraženih koronavirusom, u posljednja 24 sata 16.939, priopćilo je danas ministarstvo zdravstva.

➡️ Sve o koronavirusu


Ta srednjoeuropska zemlja, koja ima 10,7 milijuna stanovnika, jedna je od najsnažnije pogođenih pandemijom u Europi s obzirom na broj stanovnika. Dosad je zabilježila 718.661 slučaj zaraze te ukupno 11.580 smrtnih slučajeva, 151 više nego prethodnog dana. Neki od novih smrtnih slučajeva pridodani su jučerašnjem danu, a ostali prethodnim danima.

Zemlja je donekle ublažila mjere vezano za poslovanje nakon prethodno zabilježenog najvećeg broja slučajeva zaraze i hospitalizacija u studenom, no ponovno je ovaj mjesec morala postrožiti mjere. Od nedjelje u 21 sat na snazi je policijski sat. Očekuje se da će se sljedeći tjedan, nakon završetka božićnih praznika, otvoriti škole samo za učenike prvog i drugog razreda.

Ministarstvo zdravstva naredilo je jučer bolnicama da prestanu primati pacijente koji imaju dogovorene operacije te da povećaju kapacitete za one zaražene koronavirusom, uključujući jedinice intenzivne njege.

Jučer je zaraženih koronavirusom koji su hospitalizirani bilo 5893, uključujući 845 osoba u jedinicama intenzivne njege. To je i dalje ispod najvećeg broja hospitaliziranih u studenom, koji je u jednom danu iznosio 8164, no broj je porastao za petinu od prošlog tjedna.

Vlada očekuje više hospitalizacija s obzirom na to da se stanje pacijenata često pogorša malo poslije nakon što se utvrdi da su zaraženi.