Kina uvjetno odobrila Sinopharmovo cjepivo protiv bolesti COVID-19

Kina je uvjetno za opću upotrebu odobrila svoje prvo cjepivo protiv bolesti COVID-19 koje je razvila državna tvrtka Sinopharm, rekao je danas dužnosnik kineske Nacionalne uprave za medicinske proizvode na brifingu za novinare.

➡️ Sve o koronavirusu

- Kina može davati uvjetna odobrenja za cjepiva koja još nisu završila klinička ispitivanja ako se smatra da su hitno potrebna zbog izvanredne situacije u javnom zdravstvu i ako koristi premašuju rizike, izjavio je Chen Shifei.

Iako nisu objavljeni detaljni podaci o učinkovitosti cjepiva, pekinški Institut za biološke proizvode izvijestio je da je ono učinkovito 79,34 posto, prenosi Reuters. Kina je bila sporija u odobravanju cjepiva od drugih zemalja, ali već nekoliko meseci cijepi ljude trima različitim cjepivima koja su u završnim fazama ispitivanja.

Namjera joj je cijepiti najmanje 50 milijuna građana prije početka lunarne nove godine kako bi spriječila širenje virusa u vrijeme kada će stotine milijuna ljudi putovati kući za praznike. Cjepivo Sinopharma daje se u dvije doze.

Osim Sinopharma, još tri kineske tvrtke - Anhui Zhifei Longcom, CanSino i Sinovac - imaju cjepiva u završnoj fazi kliničkih ispitivanja. Predstavnik Sinopharma rekao je da će detalji o cjepivu biti objavljeni poslije.