Splitski poduzetnici donirali uređaje Klinici za infektologiju

Splitski su poduzetnici u srijedu Klinici za infektologiju donirali tri visokoprotočna oksigenatora i monitor vitalnih funkcija, vrijedne više od sto tisuća kuna.

Govoreći o vrijednosti uređaja, predstojnik Klinike Ivo Ivić rekao je danas novinarima ispred bolnice kako zahvaljujući oksigenatorima gotovo dvije trećine bolesnika koji bi završili na respiratoru ondje neće završiti.

Istaknuo je da imaju mnogo donatora koji kupuju uređaje ili daju novac i materijal. Tako im je, primjerice, Brodosplit nedavno ispred ulaza u Kliniku uredio strehu, koja im je važna pogotovo kada pada kiša te zato što otud ulaze u izolacijske boksove.

- Sada imamo ukupno 18 oksigenatora, a trenutačno je u bolnici osam osoba na respiratoru, što je u odnosu na broj pacijenata vjerojatno najmanje u državi. Upravo su ti uređaji, koji su nam u početku bili otkriće, jako pomogli u liječenju, rekao je doktor Ivić te dodao da su donatori Antonio trade, Marina trade, Inecto i Sunčani Žnjan. 

Govoreći o stanju u Klinici, istaknuo je da su, kad je riječ o prijmu pacijenata, prošli one naporne gužve i da im je lakše raditi. No, dodao je, to ne znači da nema bolesnika jer ih imaju oko 150 na dan. Samo jučer ih je hospitalizirano 17, a postotak prijma je od 30 do 40 posto. Dodao je da su prije među bolesnicima koji dođu na hitni prijam primali desetak posto.

Istaknuo je da epidemija još traje i da ne smijemo biti neozbiljni. Izvijestio je da cijepljenje ide izvrsno i da će se cjepivo brzo potrošiti. Vjeruje da će odaziv na cijepljenje iz dana u dan biti sve veći, s obzirom na to da se moglo vidjeti da cjepivo ne izaziva nuspojave i da štiti pacijente.

- S današnjim danom cijepljeno je oko 200 ljudi, a dobili smo 300 doza. Do kraja tjedna sve ćemo potrošiti. Nove doze najvjerojatnije će stići u 2021. godini, rekao je Ivić.