Kampanja za cijepljenje diljem svijeta

Diljem svijeta traje kampanja za cijepljenje protiv koronavirusa.
Izabrana potpredsjednica SAD-a Kamala Herris posljednja je u nizu svjetskih političara koja se cijepila ispred televizijskih kamera. Prvu dozu primila je u Washingtonu. Poručila je Amerikancima da se cijepe, naglasila da je cjepivo sigurno i da je doslovno riječ o spašavanju života.

U Europskoj uniji cjepivo primaju prioritetne skupine, a većina građana na red za dobrovoljno cijepljenje doći će u ožujku ili travnju.

U Engleskoj, ishodištu novog soja koronavirusa, hospitalizirano je rekordnih više od 20 tisuća ljudi. Kako bi izbjegli treći vrhunac epidemije, Britanci procjenjuju da se tjedno mora cijepiti dva milijuna građana.

- Stopa prijenosa virusa se ubrzala, mislim da uz postojanje svih njegovih sojeva ulazimo u treću brzinu. Neizbježno je da će ti sojevi nastajati stvaranjem imuniteta nakon cijepljenja. Cjepiva će se stoga morati pomno prilagođavati svim budućim sojevima virusa - izjavio je Peter Openshaw, profesor eksperimentalne medicine, Imperial College London.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Masovna kampanja cijepljenja u Europi i svijetu
➡️ Radnici u njemačkom domu primili pet puta veću dozu cjepiva
➡️ Cijepljenja protiv koronavirusa diljem države
➡️ Sve o koronavirusu 
Dok diljem Njemačke traje cijepljenje prvom dozom cjepiva u umirovljeničkim domovima, iz Münchena stiže vijest da je jedna bavarska biotehnološka tvrtka dobila odobrenje zdravstvenih vlasti za svoj brzi test na covid-19, a koji daje rezultat gotovo istom brzinom kao i antigenski test.

- Postoje brzi antigenski testovi. Ali oni nisu sigurni kao PCR testovi, koji su pouzdani, ali spori. U Bavarskoj smo napravili njihovu kombinaciju i to je najbolji proizvod na tržištu. Brz je i pouzdan, ali i cjenovno prihvatljiv - naglašava Hubert Aiwanger, bavarski ministar gospodarstva.

U SAD-u je koronavirus u prosincu odnio najviše života - gotovo 65 tisuća, stručnjaci predviđaju da se nakon blagdana tek očekuje najteže. Na sveučilištu u Iowi prionuli su razvoju druge generacije cjepiva. Ono se neće ubrizgavati iglom već će se svaka doza inhalirati, što znači da ne treba u hladnjak.

- To znači da ću moći uzeti jednu dozu nanocjepiva, spremiti je u ormar i iskoristiti je za godinu dana. Nadamo se da će klinička ispitivanja početi sljedeće godine, te da ćemo nakon toga imati i cjepivo - poručuje Balaji Narasimhan, ravnatelj Instituta za nanocjepiva.

U teško pogođenom Iranu zbog američkih sankcija ne mogu uvoziti cjepiva, pa je ondje počelo kliničko testiranje prvog domaćeg, proizvedenog od kemikalijama oslabljena koronavirusa, kao i u slučaju cjepiva protiv dječje paralize. Prvi dobrovoljci koji su primili dozu zaposlenici su konglomerata koji kontrolira iranski vrhovni vođa i kći njegova direktora.

- To je poruka iranskoj naciji da vjerujemo u plan cijepljenja našeg stanovništva i da smo potpuno spremni, i mi i naše obitelji, podnijeti nuspojave, ako ih bude - kaže Saeed Namaki, iranski ministar zdravstva.

U Poljskoj će, pak, biti osnovan fond za naknadu nuspojava cjepiva protiv Covida.