Nastavak borbe protiv koronavirusa

Danas u Hrvatskoj 1350 novih slučajeva zaraze, udio pozitivnih u broju testiranih je 18 posto. Nažalost, od posljedica bolesti preminulo je još 56 osoba. Trenutačno je u bolnicama 2654 pacijenata, od toga njih 254 na respiratoru.

S relativno visokim brojem novozaraženih Hrvatska će se morati nositi još neko vrijeme. U Primorsko-goranskoj županiji broj zaraženih u porastu je u odnosu na jučer - danas ih je 166.

- Prema podacima iz KBC-a trenutačno je hospitalizirano 124 osobe od kojih 10 su na respiratoru. dakle taj udio od 5 % je nekakva konstanta što se tiče bolničkog liječenja - kaže Andrea Petarpšura, epidemiologinja ZZJZ-a Primorsko-goranske županije.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Masovna kampanja cijepljenja u Europi i svijetu
➡️ Radnici u njemačkom domu primili pet puta veću dozu cjepiva
➡️ Cijepljenja protiv koronavirusa diljem države
➡️ Sve o koronavirusu 


U Osječko-baranjskoj županiji smanjuje se broj zaraženih - 69 je novooboljelih. Kako bi se smanjio pritisak na testiranja koja su se prvotno provodila samo u  Osijeku, od jučer se testira i u Belom Manastiru.

- Bit ćemo svaki dan tu od 9 sati do 10, tad se radi testiranje i svi uzorci se voze u ZZJZ Osijek, služba za mikrobiologiju. Kapaciteti su nam ograničeni, zasad na 20-ak pacijenata dnevno tako da bi se trebali svi naručiti - objašnjava Aleksandar Horvat, ZZJZ Osječko-baranjske županije.

Danas je stiglo novih 7800 doza Pfizerova cjepiva kojim će se nastaviti cijepljenje prioritetnih skupina.

- A što se tiče Moderne, prema našim saznanjima 6. siječnja će Europska agencija za lijekove odobriti njihovo cjepivo. Mi smo od njih najprije naručili 750, pa dodatnih 250, sve skupa milijun doza. Njihovo je cjepivo isto u 2 doze - izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Epidemiološka situacija i dalje je stabilna, iako je danas broj zaraženih veći nego prijašnjih nekoliko dana. No premijer poručuje - nema opuštanja, moramo ustrajati u ovim mjerama.

Pa osim što su ukinute propusnice za cijelu zemlju, sve ostale mjere na snazi su do 10. siječnja, a još nije odlučeno hoće li se produljiti.