Bolnice na jugu Engleske pune, u Njemačkoj problemi s cijepljenjem

Diljem Europske unije u tijeku je cijepljenje najranjivijih skupina - starijih i nemoćnih, te zdravstvenih djelatnika koji su prva linija obrane protiv epidemije. 

➡️ Radnici u njemačkom domu za starije primili pet puta veću dozu cjepiva
➡️ Masovna kampanja cijepljenja u Europi i svijetu
➡️ U Britaniji rekordnih 41.385 slučajeva zaraze koronavirusom
➡️ Sve o koronavirusu

- Odlučila sam se cijepiti jer želim zaštititi sebe i svoje bližnje. Bojim se za roditelje, kazala je liječnica Irina.

U talijanskom Bergamu cijepila se medicinska sestra koja se brinula o prvom talijanskom pacijentu zaraženom koronavirusom.

- Doista se nadam da će ovo dokrajčiti virus pa da ponovno možemo početi razmišljati o povratku u normalan život, kazala je Lucia Premoli, medicinska sestra.

Zastoj u cijepljenju dogodio se u nekoliko njemačkih gradova zbog problema s prijevozom oko 1000 doza cjepiva proizvođača BioNTecha i Pfizera, koje zahtijeva ekstremno niske temperature čuvanja.

- Sigurnost je na prvome mjestu. Ne želimo cijepiti naše građane cjepivom koje možda dulje nije bilo na primjerenoj temperaturi, poručio je Klaus Peter Sollner, administrator u okrugu Kulmbach.

Problemi s cijepljenjem i u Stralsundu na sjeveroistoku Njemačke. Osam zaposlenika doma za starije pogreškom zdravstvenog djelatnika dobilo je peterostruku dozu cjepiva, odnosno sadržaj cijele bočice. Četvero ih se prijavilo u bolnicu zbog simptoma sličnih gripi, no BioNTech je objavio da nema razloga za zabrinutost.

Zasad nema potvrde je li BioNTechovo cjepivo učinkovito protiv novog, zaraznijeg soja virusa, koji se pojavio u Velikoj Britaniji. Bolnice na jugu Engleske su prepune - nekoliko ih je apeliralo na oboljele da ih ne zovu ako nisu u životnoj opasnosti.

Prvi slučajevi zaraženih britanskom inačicom koronavirusa zabilježeni su u Južnoj Koreji.

- Novi soj virusa pronađen je kod troje ljudi koji su iz Velike Britanije u Južnu Koreju došli 22. Prosinca, rekla je Jeong Eun-Kyeong, ravnateljica južnokorejske agencije za prevenciju zaraznih bolesti.

Kako bi suzbila širenje novih sojeva virusa, japanska vlada zabranila je do kraja siječnja ulazak u zemlju svim stranim državljanima koji ne žive u Japanu.