Masovna kampanja cijepljenja u Europi i svijetu

U Europi i svijetu traje masovna kampanja cijepljenja protiv koronavirusa. Cjepiva ulijevaju nadu da je moguće postići kolektivni imunitet i zaustaviti širenje pandemije, tijekom koje je život izgubilo više od milijun i 770 tisuća ljudi, a polovina svjetske populacije bila primorana ostati kod kuće. Također, sve je to bacilo gospodarstvo na koljena.

U Njemačkoj je u nekoliko gradova kasnilo cijepljenje jer nije bilo na dovoljno niskoj temperaturi tijekom prijevoza.

- Sigurnost je na prvome mjestu. Ne želimo cijepiti naše građane cjepivom koje dugoročno nije bilo na odgovarajućoj temperaturi, objasnio je Klaus Peter Sollner iz Kulmbacha.

Iako u Europi početno cijepljenje protječe bez većih poteškoća, istraživanja pokazuju da su mnogi stanovnici Starog kontinenta skeptični prema cijepljenju protiv koronavirusa.

Unatoč skepsi, cijepljenje se nastavlja diljem svijeta. Britanija je prva odobrila Pfizerovo i BioNTechovo, a uskoro bi mogla i cjepivo AstraZenece i Oxforda.

Vlasti smatraju da bi to pridonijelo ublažavanju epidemioloških mjera.

- Mislim da će restrikcije trajati još nekoliko tjedana. Moramo shvatiti da će biti teško u siječnju i veljači, kaže Linda Bauld sa Sveučilišta u Edinburghu.

U Južnoj Koreji otkriveni su slučajevi zaraze novim sojem koronavirusa iz Velike Britanije. Južna Koreja pokušava suzbiti treći val epidemije.

Japan je zabranio ulazak strancima kako bi spriječio da novi soj koronavirusa uđe u zemlju.

Sjedinjene Države imaju više od 19,5 milijuna zaraženih. Cijepljenje traje diljem zemlje, a nakon što je to danima odbijao,  predsjednik Trump potpisao je zakon o paketu pomoći zbog pandemije vrijedan 900 milijardi dolara.