Nakon cijepljenja dva blaža osipa bez ikakvih posljedica

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 316 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 68 osoba, objavio je danas Stožer civilne zaštite.

➡️ Koronavirus - najnoviji podaci

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je na konferenciji za medije da su jučer do 19 sati cijepljena 443 zdravstvena djelatnika i 1711 stanovnika domova za starije. Naveo je da cjepivo prije druge polovice siječnja neće doći u ordinacije liječnika obiteljske medicine.Naime, rekao je kako očekuju da će do druge polovice siječnja, kada će se početi cijepiti starije osobe i osobe s kroničnim bolestima, doći Modernino cjepivo koje u običnom hladnjaku može stajati 30 dana, za razliku od Pfizerova, koje može samo pet. To će, smatraju, znatno olakšati rad liječnicima obiteljske medicine. Zbog toga su ih htjeli poštedjeti u ovoj prvoj fazi cijepljenja Pfizerovim cjepivom.

- Ovoliko koliko imamo ćemo potrošiti na prvu skupinu prioriteta, a nakon toga ćemo se dogovoriti s liječnicima obiteljske medicine. Dobit će vrlo detaljna pisana uputstva, poslane su im prezentacije, rekao je Capak.

O nuspojavama cjepiva

Capak je također rekao da su telefonom proveli anketu i pitali o eventualnim nuspojavama cjepiva. S terena su dobili informaciju da sa završetkom jučerašnjeg dana nuspojava nije bilo.

- U sustavu prijava nuspojava HZJZ-a i HALMED-a trenutno nema niti jedna prijava nuspojava, jedino što znamo je da su u Infektivnoj klinici bila dva slučaja alergijskih reakcija, rekao je Capak.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, rekla je da se radilo o dva blaža osipa bez ikakvih posljedica u dvoje djelatnika.

- Možemo sa sigurnošću reći da je jedan povezan jer je bilo unutar 15-ak minuta, drugi je bio nešto kasnije, tako da još pokušavamo vidjeti da nije nešto drugo utjecalo na pojavu tog osipa, rekla je Markotić, dodajući da drugih reakcija nije bilo.

Na novinarsko pitanje zašto se nisu još cijepili, Capak je rekao da su odučili da će, s obzirom na to da su zasad dobili simbolične količine cjepiva, dati prednost onima kojima je to cjepivo najpotrebnije.

- Čim dobijemo veće količine cjepiva, organizirat ćemo cijepljenje i pozvati vas s kamerama da nas javno snimite, poručio je Capak, a pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković dodala je kako postoji mnogo dobrovoljaca za cijepljenje.

48 posto manje novooboljelih

Capak je rekao da u tjednu od 22. do 28. prosinca imamo 48 posto manje novooboljelih nego u tjednu prije. Jučerašnja 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj je 710,5, najvišu ima Međimurska županija s 1112, a najnižu Dubrovačko-neretvanska s 235.

Po 14-dnevnoj incidenciji smo na 23. mjestu od 27 zemalja EU-a, višu imaju Češka, Nizozemska, Slovenija i Litva, naveo je Capak. Što se sedmodnevne incidencije tiče, kako imamo veliki pad novooboljelih, tu imamo nešto bolju poziciju, na 18. smo mjestu, dodao je. Višu imaju Estonija, Luksemburg, Latvija, Slovačka, Danska, Češka, Slovenija, Nizozemska i Litva.

- Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika nas stavlja na 19. mjesto od 27 zemalja EU-a sa stopom od 874,8, rekao je Capak.

O propusnicama i potresu

Vezano uz izdavanje propusnica u situaciji s današnjim potresom, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je kako su stožeri Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Sisačko-moslavačke županije dobili uputu da su prioritet zahtjevi osoba koje imaju potrebu premjestiti se iz Sisačko-moslavačke županije ili otići u tu županiju kako bi provjerile svoju nekretninu ili rodbinu.

- Ali isto tako naglašavamo da svi oni koji će takav zahtjev dati, misle na mjere Stožera civilne zaštite i mjere koje se tiču COVID-a, rekao je Trut.

Trut je rekao da je izdano nešto više 153.000 propusnica. Na sustav e-propusnice došlo je 148.000 zahtjeva, odobreno 80.000, a odbijeno 65.000. Na adresu e-pošte došlo je više od 150.000 zahtjeva, odobreno je 73.000.

Trut je rekao da ima slučajeva gdje jedna osoba šalje više e-mailova, čak do osam ili deset, i to bez potrebnih podataka. Neki šalju mailove na različite adrese pa je teško pohvatati koliko je točno zahtjeva, dodao je Trut.

Trut je rekao da nema velikih konstruktivnih šteta ni ozlijeđenih osoba. Tijekom dana će vidjeti potrebe pa će s obzirom na analizu, slati pomoć, dodao je. Trut je istaknuo i da je jutros devet inženjera statičara krenulo s pripadnicima državne intervencijske postrojbe krenulo prema Sisku i Petrinji kako bi procijenili statičko stanje objekata.