Počelo cijepljenje u Europskoj uniji

Cijepljenje protiv COVID-a istodobno je počelo u cijeloj Europskoj uniji. Sve zemlje dobile su simboličan, jednak broj doza - 9750. Kao i u Hrvatskoj, prioritet su najugroženiji i najizloženiji.

U Italiji je cijepljenje počelo rano jutros s petero ljudi odjednom. U Državnom institutu za zarazne bolesti u Rimu cijepljeni su profesorica koja je prva izolirala virus u Italiji Maria Rosaria Capobianchi, medicinska sestra Claudia Alivernini, socijalni radnik, te dvoje epidemiologa.

- Ovo je malena, ali ključna gesta za opću dobrobit. Danas ja predstavljam sve svoje kolege zdravstvene radnike koji su odlučili vjerovati u znanost. Vidjela sam i osjetila iz prve ruke koliko je teška borba s ovim virusom, Claudia Alivernini, medicinska sestra iz Rima.U Švedskoj, koja je dugo forsirala blaže mjere protiv zaraze, u cijepljenju su posve usklađeni s ostatkom EU-a. U domu za umirovljenike u gradiću Mjölbyu 91-godišnja Gun-Britt Johnsson, mirno je primila ubod igle.

Stefan Löfven, švedski premijer, kazao je da će "cjepivo stići u sve kutke države. Bit će besplatno i dostupno svima. Nitko ne smije ostati izvan zone sigurnosti zbog nedostatka novca."

U Češkoj su prve odlučili cijepiti premijera i veteranku Drugoga svjetskoga rata, 95-godišnju Emiliju Repikovu. Vlasti očekuju kako će se cijepiti do 70 posto populacije.

Andrej Babiš, češki premijer, istaknuo je da je „ova godina bez sumnje najteža u našoj novijoj povijesti.

- Ne samo da je mnogo naših sugrađana umrlo od COVID-a nego je i obilježila naše živote, na vrlo negativan način. I cjepivo koje nam je jučer stiglo iz Europske unije nada je u povratak normalnom životu, dodao je.

U Sloveniji cijepljenje također počinje u domovima za umirovljenike, kao i u Njemačkoj. Cijela Europska unija dobila je prve doze jučer. Prema Europskoj komisiji, svakoj zemlji namijenjeno je 9.750 doza, od polamilijunske Malte do članica s više desetaka milijuna stanovnika. Za sada je odobreno i distribuira se BioNTech/Pfizerovo cjepivo, za koji dan očekuje se odobrenje Modernina.

EU ima potpisane ugovore s ukupno šest istraživačkih centara i tako raspolaže s gotovo dvije milijarde rezerviranih potencijalnih doza.

- Okrećemo stranicu u priči o jednoj teškoj godini. Cijepljenje je trajni izlaz iz pandemije, poručila je na Twitteru predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.


Osim bolnica i staračkih domova, sportske i konferencijske dvorane su također postali centri za masovno cijepljenje.