Koronavirus - najnoviji podaci

U Hrvatskoj je 618 novih pozitivnih na koronavirus, a 58 je preminulih, objavio je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu iznoseći podatke u posljednja 24 sata.

Aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 10033. Među njima je 2691 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 258 pacijenata. U posljednja 24 sata testirano je 3.628 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 35 484 osobe.

➡️ U Hrvatskoj je počelo cijepljenje protiv Covida-19. Prva osoba koja je primila cjepivo je 81-godišnja Branka Aničić, štićenica Doma za starije osobe na zagrebačkoj Trešnjevki. U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" prva ce cijepila specijalizantica Nikolina Bogdanić, a u KB Dubrava medicinska sestra Silvija Iveković, a potom i anesteziologinja Vlasta Merc. Prvih 9750 doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech stiglo je jučer u Hrvatsku, nakon čega je uslijedila distribucija po županijama.

➡️ U Hrvatsku stigle prve doze cjepiva protiv koronavirusa 
➡️
Ambriović Ristov za Dnevnik HTV-a: Cjepivo je sigurno 
➡️
Europa dočekala cjepivo 

Izvješća županijskih stožera:

➡️
Na području Splitsko-dalmatinske županije zabilježeno je 222 novozraženih, a četiri osobe su preminule, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

➡️ U posljednja 24 sata na području Šibensko-kninske županije tri osobe su preminule, a tri su novooboljele od COVID-19 infekcije. Trenutačno je 237 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.

➡️ U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana je jedna nova osoba pozitivna na koronavirus, a četiri su preminule.

➡️ Na području Virovitičko-podravske županije 20 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su osobe preminule, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

➡️ Tijekom protekla 24 sata u Istarskoj županiji potvrđeno je sedam novozaraženih osoba. Umrle su četiri covid-19 pozitivne osobe u dobi od 70, 77, 85 i 89 godina, sve s kroničnim bolestima.

➡️ U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji je od covida-19 umrlo šest pacijenata, a oboljello je još 18 ljudi, priopćio je Županijski stožer Civilne zaštite.

➡️ Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od koronavirusa, jedan je 91-godišnji pacijent iz Gospića umro, a 25 osoba je izliječeno.

➡️ Na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a odobreno je više od pet tisuća propusnica.

➡️ Na području Zadarske županije 20 je novooboljelih osoba, preminule su dvije osobe, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

➡️ Broj novooboljelih osoba u Zagrebu je 77, a broj potencijalno oporavljenih/ozdravljenih je 38.069, priopćeno je iz Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar.

➡️ U Varaždinskoj županiji zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a osam je osoba preminulo, priopćio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

➡️ U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 10 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Izliječeno je 165 osoba.

➡️ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 41 osoba. Sedam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih šest na invazivnoj ventilaciji, a jedan na neinvazivnoj ventilaciji.

➡️ Međimurska županija bilježi 51 novi slučaj zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

➡️ U Primorsko-goranskoj županiji u protekla 24 sata utvrđena zaraza koronavirusom kod 74 osobe, od 375 testiranih. Ozdravilo je 147 osoba, pa je aktivnih slučajeva Covida-19 2700 u županiji. Na liječenju u riječkom KBC-u su 143 osobe s Covidom-19, a među njima je 15 na respiratoru. Tijekom proteklog dana nije bilo umrlih osoba.

➡️ U Vukovarsko-srijemskoj županiji potvrđeno 15 novih pozitivnih osoba na Covid-19. Među novooboljelima pet je osoba iz Vinkovaca, tri iz Županje, dvije iz Jarmine, te po jedna osoba iz Babine Grede, Novih Mikanovaca, Orolika, Rokovaca i Štitara. Preminulih osoba nema.

➡️ U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Sedam novozaraženih osoba je s područja grada Bjelovara, dvije s područja su grada Garešnice, a po jedna s područja gradova Grubišno Polje i Čazma te općina Ivanska, Veliko Trojstvo, Rovišće i Veliki Grđevac.

➡️ U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata 56 osoba je pozitivno na koronavirus, od ukupno 207 testiranih. Tri osobe su preminule. Na bolničkom liječenju nalazi se 201 osoba oboljela od COVID-19, i to 161 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 40 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 47 pacijenata s tim oboljenjem.

➡️ U Sisačko-moslavačkoj županiji je 25 novooboljelih osoba od Covid-19. zarazne bolesti COVID-19. Po sedam osoba je novih pozitivnih na koronavirus s područja grada Siska i područja grada Novske, tri osobe s područja grada Popovača, po dvije s područja grada Petrinje i područja općine Lipovljani te po jedna s područja općine Gvozd, područja grada Kutine, područja općine Dvor i područja općine Hrvatska Kostajnica.

➡️ Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ozdravilo je 67 osoba. Na području županije trenutačno su aktivna 344 slučaja bolesti COVID-19, a na bolničkom liječenju nalaze se 62 osobe.

Koronavirus u svijetu:

➡️ Europska unija danas je krenula u masovno cijepljenje protiv Covida-19 kako bi se othrvala pandemiji koja je uništila gospodarstva i usmrtila više od 1,7 milijuna ljudi u svijetu, piše Reuters i dodaje će se prvo procijepiti umirovljenici i zdravstveni djelatnici. Opširnije

➡️ Širom Europe zdravstveni djelatnici i pripadnici najrizičnijih skupina poput štićenika domova za starije i nemoćne primit će u nedjelju prve doze cjepiva protiv koronavirusa. Opširnije 

➡️ Američki predsjednik Donald Trump zasad odbija potpisati paket pomoći u pandemiji. Opširnije 

➡️ Britanska vlada planira početak cijepljenja oksfordskim cjepivom 4. siječnja, piše u nedjelju Sunday Telegraph. Opširnije

➡️ Šefica Europola Catherine De Bolle upozorila je na opasnost od potencijalnih lažnih cjepiva protiv koronavirusa. Kaže da bi kriminalci mogli pokušati iskoristiti veliku potražnju za cjepivom u svijetu i da su dužnosnici već primijetili konkretne znakove prljave igre poput nuđenja lažnih cjepiva na društvenim mrežama. Opširnije 

➡️ 
Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je u nedjelju da pandemija koronavirusa nije posljednja pandemija i da države trebaju ulagati u javno zdravstvo kako bi bile pripravne za buduće zdravstvene krize. Opširnije