Milijuni Britanaca pod strogim mjerama, Austrija u trećem "lockdownu"

Stroge mjere uvedene su danas za milijune Britanaca, a Austrija je ušla u treći "lockdown" nakon nešto blažega režima za Božić.

➡️ Plenković: Cilj je cijepiti 70 posto građana, počinjemo u nedjelju 
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Koronavirus - najnovije informacije


Dodatna pooštravanja u Britaniji posljedica su činjenice da je broj smrtnih slučajeva na Božić prešao 70 tisuća ljudi, prenosi BBC. U istočnoj i jugoistočnoj Engleskoj ušlo se u četvrti, ujedno i najviši stupanj zaključavanja pod motom "Ostanite doma". Zatvaraju se frizerski saloni, bazeni i teretane, što znači ključ u bravu za 24 milijuna Engleza, više od 40% stanovništva.

Oštrije mjere na snagu su stupile i u Škotskoj, Sjevernoj Irskoj i Walesu, navodi BBC. Austrija je danas ušla u treću karantenu nakon ublažavanja za Božić i dolaska prvih doza Pfizerova cjepiva. Do 17. siječnja zatvorene su trgovine, osim onih prehrambenih proizvoda, ljekarni i drogerija, no moguća je dostava naručene robe. Otprije su zatvoreni frizerski saloni i druge uslužne djelatnosti te kulturni i zabavni objekti.

Kuće i stanovi mogu se napustiti jedino s dobrim razlogom, uključujući šetnju ili bavljenje sportom. Ograničeni su kontakti s drugim kućanstvima. Brojna skijališta su otvorena uz poštovanje strogih epidemioloških mjera ili uz ograničenje da skijati mogu samo lokalni stanovnici.