Virus: 25 milijuna zaraženih koronavirusom u Europi

U Europi je više od 25 milijuna zaraženih koronavirusom, a sve više zabrinjava novi soj u Britaniji, dok se obavljaju pripreme za početak cijepljenja u EU u nedjelju, piše francuska novinska agencija AFP.

➡️ Čelnik WHO-a: Novi soj koronavirusa u osam europskih zemalja
➡️ Udruga njemačkih gradova: Smanjiti očekivanja od početka cijepljenja
➡️ Novi soj koronavirusa prvi put potvrđen u Njemačkoj

Pedeset dvije zemlje europske regije, istočno od Azerbajdžana i Rusije, predstavljaju najzahvaćenije područje ispred Sjedinjenih Država i Kanade (19.188.172 slučajeva), Latinske Amerike i Kariba (15.024.469 slučajeva) i Azije (13.617.004), prema podacima agencije France Presse do petka. Europa je prva prešla prag od pola milijuna umrlih 17. prosinca

- Tijekom ove grozne godine, svjedočili smo mnogim žrtvama radi zaštite života. Ne smijemo rasipati te žrtve, izjavio je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Cjepiva nude rješenje konačnog izlaska iz te tragedije. Ali treba vremena da se cijeli svijet cijepi, dodaje.

U svojoj božićnoj poruci, papa Franjo je poručio čovječanstvu da mu je sad najpotrebnija solidarnost, a države je pozvao da dijele cjepivo protiv koronavirusne bolesti, ističući da se zidovi nacionalizama ne mogu graditi kako bi se zaustavila pandemija koja ne poznaje granica.

Prema podacima WHO-a, 61 cjepivo je u fazi testiranja na ljudima, od kojih 16 u završnoj fazi, i razvija se još 172 cjepiva. Velika Britanija, gdje je otkriven novi soj Sars-Cov-2, zemlja je gdje se epidemija najviše ubrzala (+61 posto) među onima koje imaju više od 1000 dnevnih slučajeva u posljednjih sedam dana.

Istraživanje objavljeno u četvrtak na internetu potvrđuje da je ta nova varijanta virusa "50 do 74 posto" zaraznija od dosadašnjih sojeva. Prema znanstvenicima Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM), koja je vodila to istraživanje "ukoliko se ne poduzmu još strože mjere, broj hospitalizacija i umrlih od Covida-19 će biti viši 2021. od onih 2020. godine".

Ništa ne ukazuje na to da bi novi soj otkriven u Južnoj Africi bio opasniji ili zarazniji od britanskog soja, rekao je južnoafrički ministar zdravstva Zwelini Mkhize nakon što je Britanija zabranila slijetanje zrakoplova iz te zemlje.

U govoru prigodom Božića, kraljica Elizabeta II. je pokušala uliti nadu Britancima teško pogođenima pandemijom.

- Za mnoge ova godina je obilježena tugom, neki oplakuju gubitak drage osobe, drugima nedostaju prijatelji i obitelj, dok priželjkuju za Božić zagrljaj i stisak ruke, rekla je 94-godišnja kraljica i zaključila "Ako je to vaš slučaj, niste sami".

Britanski soj stigao je i do Francuske - otkriven je kod Francuza koji je boravio u Velikoj Britaniji, objavilo je u petak ministarstvo zdravstva. Bez simptoma je i izoliran u svom domu, nakon što je 21. prosinca bio hospitaliziran, precizira isti izvor.

Otkriven je i u Njemačkoj, kod žene koja je zrakoplovom stigla iz Londona te u Libanonu, također kod putnika iz Londona.

Novi zarazniji soj koronavirusa otkriven je ukupno u osam europskih zemalja, objavio je u petak navečer regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Kluge.

Više desetaka zemalja je početkom tjedan prekinulo zračne, pomorske i kopnene veze s Velikom Britanijom, što je izazvalo kaos u opskrbi. Dok bi kampanja cijepljenja trebala početi u nedjelju u Europskoj uniji, Italija, Austrija i Irska se uvele karantene prilikom blagdana krajem godine.

Itallja, s najvećim brojem umrlih u Europi (70.000), će biti pod strogim mjerama do 6. siječnja, uz ograničenja kretanja.

Treća karantena je na snazi u Irskoj i u Austriji, iako je otvoreno više od 400 austrijskih skijališta. U petak je Danska zatvorila sve trgovine osim prehrambenih, a nova ograničenja su stupila na snagu i u Quebecu, do 11. siječnja.

Meksiko, Čile i Portoriko su pokrenuli kampanje cijepljenja nakon što su primili prve doze Pfizer/BioNTechova cjepiva. Argentina, druga zemlja nakon Bjelorusije koja je odobrila rusko cjepivo Sputnik V, primila je 300.000 prvih doza i sljedećeg tjedna počinje cijepiti.

Od te bolesti je umrlo više od 1,75 milijuna ljudi u svijetu, a zaraženo gotovo 80 milijuna od kada je ured WHO-a u Kini prije godinu dana upozorio na njegovu pojavu.