U Hrvatsku stigle prve doze cjepiva protiv koronavirusa

Jutros u 6 sati u Hrvatsku je stiglo prvih 9750 doza Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa. Cjepivo se mora skladištiti na temperaturi od -70 stupnjeva, a sutra, 27. prosinca, će iz HZJZ-a  krenuti u distribuciju po županijama. U nedjelju ujutro prva osoba u Hrvatskoj primit će cjepivo. 

➡️ Članice EU-a počele dobivati cjepivo
➡️ Capak za HTV: Moguće je da ćemo se morati cijepiti sezonski 
➡️ Plenković: Cilj je cijepiti 70 posto građana, počinjemo u nedjelju 
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Cjepivo se sutra distribuira županijskim zavodima koji će organizirati cijepljenje korisnika domova za starije, zdravstvenog osoblja koje radi s covid cjepivom i djelatnika hitne medicine. U Domu za starije i nemoćne Trešnjevka u Zagrebu čekaju potvrdu da će prvi cjepivo u Hrvatskoj biti upravo njihov štićenik. Prema riječima ravnatelja HZJZ-a doc. Krunoslava Capaka, ovo je najvažniji događaj od početka pandemije.

- Dočekali smo cjepivo, mogu reći da je ovo povijesni dan. Cjepivo je na temperaturi -70 stupnjeva i sutra tijekom jutarnjih sati kreće prema županijskim zavodima po svim mjerama sigurnosti, kazala je u Dnevniku u podne epidemiologija HZJZ-a Dijana Mayer. Dodala je kako će svi dobiti cjepivo na vrijeme, tako da će odmah početi i prva cijepljenja. Vjeruje da će se ovih prvih 9750 doza cjepiva vrlo brzo potrošiti i očekuje da u roku od 21 dan stići i pošiljka za davanje druge doze cjepiva.  

Radi se o, zasad, simboličnoj količini cjepiva koje se dostavlja svim zemljama članicama EU čime počinju Europski dani cijepljenja 27., 28. i 29. prosinca. Nakon toga Hrvatskoj će svakoga tjedna stizati nove doze što se očekuje prema planu cijepljenja. Iz HZJZ-a pozivaju građane da se odazovu cijepljenu u skladu sa sloganom kampanje za cijepljenje "Misli na druge cijepi se".

Dosad je Hrvatska osigurana 5.905.000 doza cjepiva a cilj je da se protiv koronavirusa cijepi minimalno 70 posto građana. Milijun doza naručeno je od Pfizera i BioNTecha, 2, 7 milijuna od AstraZenece, 900.000 doza od Johnson&Johnsona, milijun doza od Moderne te 300.000 tisuća doza cjepiva CureVac.

Cjepivo će biti besplatno i građani će se cijepiti će se na dobrovoljnoj osnovi, a Vlada je donijela Plan cijepljenja prema kojem će se cijepljenje odvijati istodobno u svim županijama. Do kraja ožujka u Hrvatsku bi trebalo stići 270.000 doza cjepiva.

U Istri se prva cijepi djelatnica Odjela za infektologiju u Puli

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović rekao je sutra u Istru stiže prvih 400 doza cjepiva i da cijepljenje zdravstvenih djelatnika počinje sutra, a u ponedjeljak po domovima za starije i nemoćne u Istri.  Prva će se u Istri cijepiti djelatnica Odjela za infektologiju u Mornaričkoj bolnici u Puli.

- Od tih 400 doza cjepiva 30 je namijenjeno djelatnicima pulske Opće bolnice, 20 djelatnicima nastavnog Zavoda za Hitnu medicinu, a 350 doza namijenjeno je Domovima za starije i nemoćne u Istri i to u prvoj fazi Puli, Poreču, Raši i Rovinju, kazao je Stojanović dodavši kako je županijski Zavod nabavio hladnu komoru za čuvanje cjepiva.