Međimurska županija: Nakon 50 dana broj aktivnih slučajeva manji od tisuću

U Međimurskoj je županiji u petak potvrđeno 89 novozaraženih koronavirusom, a nakon 50 dana broj aktivnih slučajeva prvi je put manji od tisuću, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Varaždin: U županijskoj ljekarni automatizirano skladište s robotskom rukom

U protekla 24 sata umrlo je pet osoba, žene stare 87, 80 i 78 godina, te muškarci u dobi od 87 i 76 godina s pridruženim kroničnim bolestima.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju PCR metodom testirana je 271 osoba i potvrđeno je 85 pozitivnih na koronavirus.

Testiranjima brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima primljena je informacija o tri pozitivna slučaja. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike, bez testiranja, dijagnosticirali COVID-19 kod jedne osobe.

U protekla 24 sata oporavilo se 149 osoba. Danas je prvi put nakon 50 dana, od 5. studenog, broj aktivnih slučajeva u Međimurju pao ispod 1000, te on iznosi 951, ističe se u priopćenju. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 31.533 uzoraka.

Sedmodnevna incidencija u Međimurskoj županiji je pala na 556 slučajeva, dok je sedmodnevna, ako se pribroje rezultati brzih testova i dijagnoza putem kliničke slike, 641. Time se nastavlja trend poboljšanja epidemiološke situacije u Međimurskoj županiji.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je u Međimurju 9771 osoba bila pozitivna na virus, od kojih su se 8643 oporavile.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 119 pacijenta, njih sedam unutar 24 sata, dok je pušteno 11 pacijenata.

U tercijarnom respiratornom centru smješteno je devet pacijenata, u palijativnom COVID centru 14 pacijenata, a njih 98 u Županijskoj bolnici Čakovec. Na respiratoru je 17 pacijenata.

U zdravstvenom sustavu pozitivna su dva liječnika i 25 medicinskih sestara. U samoizolaciji su četiri liječnika i dvije medicinske sestre.