U Engleskoj zaražen svaki 85. stanovnik

Boris Johnson trgovinskim je sporazumom s Bruxellesom skinuo s leđa golem politički i ekonomski teret. No, onaj s epidemijom u Britaniji je izvan kontrole. Prošloga tjedna porast broja novozaraženih na Otoku iznosio je 57 posto. U prosjeku se na dan u bolnice prima gotovo 2000 pacijenata, a prema procjenama u Engleskoj je trenutačno zaražen svaki 85. stanovnik. Situaciju dodatno pogoršava novi soj koronavirusa, o čemu govori prilog večerašnjeg HTV-ovog Dnevnika.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Štićenik doma Trešnjevka primit će prvi cjepivo protiv koronavirusa

Još jedan soj virusa, ovaj put uvezen iz Južne Afrike, zarazniji je od onoga otkrivenoga na Otoku prije deset dana. U karanteni su trenutačno najmanje dvojica zaraženih Britanaca te njihovi bliski kontakti. U izolaciju će i svi oni koji pristignu na Otok ako su u protekla dva tjedna bili u Južnoj Africi, na dolazak putnika iz te zemlje vlasti u Londonu spustile su rampu.

- Zasad nemamo dokaza da bi se cjepivo u slučaju novog soja virusa moglo pokazati nedjelotvornim. Zapravo, imamo čvrste dokaze da će biti učinkovito jer daje snažan i širok imunosni odgovor te djeluje protiv mnogih inačica virusa, rekla je dr. sc. Susan Hopkins iz britanskog Zavoda za javno zdravstvo.

➡️ Hrvat "zarobljen" kod Dovera: Ovo je sramota za Francusku, za Britaniju, za cijelu EU

Krik očaja, prema procjenama, između 8.000 i 10.000 vozača kamiona, već pet dana zarobljenih na prekrcanom parkiralištu u Kentu, blizu Dovera, na najvažnijem britanskom trgovinskom koridoru. Prije otežanog i usporenog ulaska u Francusku moraju se testirati na novi soj virusa. Od gotovo 2400 dosad testiranih, pozitivna su bila samo trojica.

- Nikada prije nismo bili izloženi ovakvom psihičkom teroru. Nikada se neću vratiti u Englesku! Ovo je nehumano, poručuje Francisco Moreno, vozač kamiona iz Španjolske.

U Doveru čekaju i autobusi sa stranim radnicima. Ima u njima i obitelji s djecom, trudnica. I oni štede na vodi i hrani, nuždu obavljaju u prirodi. Očevici kažu kako se u doversku luku na sat propušta oko 100 vozila. Svi s negativnim testom na novi soj virusa mogu se ukrcati na brod za Calais, koji od danas ponovno plovi.

- Lokalno stanovništvo donosi nam vodu i pomaže nam, za razliku od engleskih vlasti, koje ne čine ništa. Sve nas ovo frustrira, veoma dugo čekamo. Britanske i francuske vlasti prebacuju krivnju jedne na druge, kaže rumunjski građevinski radnik Cristian Holban.

Dok su tisuće proživljavale agoniju nadomak Doverskih vrata, ispred vrata najvažnijeg ureda na Otoku, onoga u Downing Streetu, iz kojega je Boris Johnson mjesecima igrao igru mačke i miša s Bruxellesom, jutros se u igri mačke i goluba, odigravala - ptičja agonija. U iščekivanju Johnsonove objave vezane za uređeni brexit, objektiv kamere uhvatio je, naime, trenutak kada je glavni mačak u Downing Streetu Larry neopreznoj ptici zamalo došao glave. Do formalne odluke o mekom brexitu, Larry je bio zvijezda otočkih tabloida...