Reprodukcijski broj zaraze u Italiji raste drugi tjedan zaredom

Koronavirus ponovno jača u Italiji u kojoj reprodukcijski broj (R) zaraze raste drugi tjedan zaredom, upozorili su tamošnji zdravstveni dužnosnici.

➡️ Sve o koronavirusu

Reprodukcijski broj, koji prati koliko se brzo virus širi, narastao je na 0,9 s 0,86 i 0,82 u prošla dva tjedna, priopćio je dužnosnik talijanskog ministarstva zdravstva Giovanni Rezza.

Italija je početkom studenog uspjela usporiti širenje zaraze regionalnim restrikcijama, no njihov utjecaj sada slabi.

Rezza je kazao kako je Italija imala 330 zaraženih na 100 tisuća stanovnika u posljednja dva tjedna, što je pad s 375 od prošlog tjedna, no to je nazvao "stvarno minimalnim smanjenjem".

Idealno bi bilo da on bude manji od 50, dodao je Rezza. "Sve to znači da moramo biti oprezni i zadržati restrikcije koje smo uveli."

U četvrtak su u Italiji na snagu stupile posebne mjere uvedene za blagdane koje će Talijani većinom provesti kod kuće. Dopušteni su posjeti najviše dvije osobe, uz neograničen broj djece mlađe od 14 godina.

Italija, zemlja sa 60 milijuna stanovnika, jedna je od europskih država najjače pogođenih koronavirusom. Od početka pandemije ondje je umrlo 70.400 ljudi, najviše u Europi.