Skijališta u Austriji otvorena no bez stranih turista

U Austriji su uz stroge mjere higijene otvorena skijališta no zbog restrikcija pri ulasku u zemlju skijališta za strane turiste ostaju nepristupačna.

➡️ Sve o koronavirusu

S obzirom na to da trenutne mjere borbe protiv širenja zaraze koronavirusom omogućavaju sportske aktivnosti na otvorenom, skijališta su otvorena za lokalne stanovnike i za domaće goste koji dolaze na jednodnevne izlete.
Prekogranični turizam je gotovo onemogućen zbog pravila o desetodnevnoj samoizolaciji za sve koji prelaze granice koje na snagu stupa ove subote. 
Osim toga su do sredine siječnja zatvoreni svi hoteli. Rad je zabranjen i svim ugostiteljskim objektima.

Za skijaše obavezne su FFP2 maske tijekom boravka u gondolama žičara ili čekanja u redu.

Neka skijališta, poput Saalbacha, su ostala zatvorena te su najavila tužbu protiv ove mjere obrazlažući to činjenicom da su kontrole gotovo nemoguće a odgovornost u slučaju zaraze snose vlasnici žičara.

Zimovalište Ischgl, koje je u ožujku dospjelo u medije kao jedan od centara zaraze koronavirusom, će s otvaranjem svojih skijališta pričekati do siječnja u nadi da će tada biti ukinuta mjera samoizolacije.

Trenutno bi skijanje na nekim stazama oko Ischgla bilo nemoguće zbog toga što jedan dio staza završava u Švicarskoj pa bi nakon povratka na austrijski dio skijališta skijaši  morali otići u samoizolaciju.

Mnoga skijališta u Austriji kritiziraju visoke troškove održavanja higijenskih uvjeta na stazama što rentabilno poslovanje čini nemogućim.