Zbog opasna dva soja koronavirusa, Engleska zaustavlja letove iz Južne Afrike

Britanski ministar prometa zaustavio je letove i dolaske iz Južne Afrike nakon što se potencijalno zaraznija inačica novoga koronavirusa koji uzrokuje COVID-19 proširila na Britaniju.

➡️Koronavirus - najnovije informacije

- Donio sam odluku o privremenom zaustavljanju letova i dolazaka u Englesku iz Južne Afrike od 9 sati u četvrtak ujutro nakon izbijanja novog soja koronavirusa, izjavio je Grant Shapps.

Nakon potvrde novog soja koronavirusa 14. prosinca, britanska vlada objavila je da je otkrivena još jedna nova, zaraznija inačica iz Južne Afrike. Trenutačno su u karanteni dvojica zaraženih građana te osobe s kojima su bili u bliskom kontaktu, a isto očekuje sve koji su u protekla dva tjedna bili u toj zemlji. Južnoafrička inačica virusa otkrivena je i kod četvero oboljelih u Izraelu, od kojih je troje stiglo iz Velike Britanije. U Italiji su otkrili još jedan takav slučaj, ali nije povezan s Otokom. Zabranu ulaska iz Južne Afrike uvodi sve više zemalja, među njima su Izrael i Velika Britanija.

- Ova dva soja su umnogome različita. Imaju drukčije mutacije. Raspolažemo s više podataka o širenju britanske inačice virusa jer smo ga detaljno proučavali, dok ovaj iz Južne Afrike još istražujemo. Zasad nemamo dokaza da bi se cjepivo u ovom slučaju moglo pokazati nedjelotvornim. Zapravo imamo čvrste dokaze da će biti učinkovito jer daje širok imunološki odgovor i djeluje protiv mnogih varijacija virusa, rekla je Susan Hopkins, britanski Zavod za javno zdravstvo.