HUBOL oštro odgovorio HZZO-u

Iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) u srijedu su oštro reagirali na priopćenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje vezano uz postupak utvrđivanja oboljelih od bolesti COVID-19 kod liječnika.

HUBOL i Hrvatska liječnička komora bili su zatražili od mjerodavnih institucija da se, u dijelu postupka utvrđivanja načina oboljenja od bolesti COVID-19, zauzme jasno stajalište kako je svaki liječnik zaposlen u sustavu zdravstva u mreži javne zdravstvene službe zaražen upravo na radnome mjestu.

Tako bi se, smatraju u HUBOL-u, postupak priznavanja profesionalne bolesti osnovom Covid-19 ubrzao i učinio učinkovitijim i jednostavnijim.

- Pribavljanje opsežne dokumentacije kojom se dokazuje da se liječnik zarazio upravo na radnome mjestu usporava cjelokupni postupak, čime se znatno otežava ostvarivanje prava na naknadu, upozorili su.

Iz HZZO-a je, pak, u povodu njihova prijedloga da se liječnicima i zdravstvenim radnicima prizna profesionalna bolest Covid-19 bez posebnog postupka, u ponedjeljak priopćeno kako se neke profesije ne može dovoditi u podređeni ili privilegirani položaj u odnosu na druge.

- HZZO je već prije nekoliko dana priopćio, povodom tog prijedloga, kako se neke profesije ne može dovoditi u podređeni ili privilegirani položaj u odnosu na druge - a oni sami su, kao osiguravatelj, u nadređenom, privilegiranom i monopolističkom položaju u odnosu na druge. Mi u HUBOL-u smo se pokušali sabrati od ove smijurije od odgovora, koji kao da dolazi iz Alan Forda. Kada su došle i konačne službene odbijenice HZZO-a i HZJZ-a, poručili su iz HUBOL-a u oštrom priopćenju pod nazivom "HZZO ili Hrvatski Zavod Za Obmanjivanje" - život u zemlji Alana Forda.