U Češkoj od nedjelje još strože mjere zbog COVID-a

Češka vlada od nedjelje zatvara sve trgovine koji nisu nužne za svakodnevni život, sve uslužne djelatnosti i skijaške žičare te uvodi stroži policijski sat kako bi smanjila rast broja zaraženih koronavirusom i broj hospitaliziranih, priopćio je u srijedu ministar zdravstva Jan Blatny.

➡️ Informacije o koronavirusu

Novim, strožim mjerama uglavnom će se potpuno zatvoriti zemlja od 10,7 milijuna stanovnika tijekom novogodišnjih praznika. Mjere će biti na snazi do 10. siječnja, kada će vlada razmotriti stanje vezano za pandemiju te odlučiti o sljedećim koracima, objasnio je Blatny.

Broj zaraženih koronavirusom kontinuirano raste tijekom cijelog prosinca, nakon što je početkom mjeseca vlada ublažila mjere koje su bile na snazi u listopadu i studenom, kada je Češka bila među europskim državama najteže zahvaćenima pandemijom.

Češka je danas zabilježila 10.820 novih slučajeva zaraze. Prvi je put od 6. studenoga imala više od 10.000 zaraženih u jednom danu.

Policijski sat počinje već u 21 sat, a javna okupljanja ograničena su na dvije osobe izvan obiteljskog kruga. Vjerski su obredi dopušteni, uz ograničenje do 10 posto kapaciteta sjedećih mjesta.

Nakon Božića u škole se vraćaju samo učenici prvog i drugog razreda.