BiH: 659 novozaraženih i 41 umrli od COVID-a

U Bosni i Hercegovini potvrđeno je 659 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ponovno je zabilježen razmjerno velik broj smrtnih slučajeva - u protekla 24 sata preminula je najmanje 41 osoba oboljela od bolesti COVID-19.

➡️ Informacije o koronavirusu

Od utorka su provedena testiranja oko tri tisuće uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 433 osobe iz Federacije BiH te kod 226 iz Republike Srpske.

Među zaraženima koji su na liječenju u bolnicama i dalje je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Iz Kliničkog centra u Banjoj Luci, gdje je hospitaliziran u nedjelju, priopćili su da je njegovo stanje nepromijenjeno te kako se osjeća dobro i pod stalnim je nadzorom liječnika.

Dodiku je prije dijagnosticirana obostrana upala pluća. Imao je teškoće s disanjem i želučane tegobe.

Iako RS bilježi manji broj novozaraženih, ondje je nerazmjerno velik broj umrlih - preminulo je 29 zaraženih, a u Federaciji 12.

U BiH je ukupno, od izbijanja pandemije u ožujku, zaraženo više od 107.500 ljudi, a umrlo je 3756 osoba kod kojih je dijagnosticiran COVID-19.

Na snazi su i dalje iste mjere i ograničenja, koji u Federaciji BiH znače i zabranu kretanja u noćnim satima, a u oba entiteta moraju se nositi maske u zatvorenim prostorima, kao i na otvorenome. Te mjere neće biti ukinute ni nakon što je Ustavni sud u utorak donio presudu kojom je njihovo uvođenje ocijenio protuustavnim.

Same mjere zapravo nisu sporne jer služe zaštiti zdravlja stanovništva, no neustavno je to što su njihovu provedbu naložila tijela koja imaju savjetodavni karakter, poput kriznih stožera.

Sada se očekuje da će mjere biti legalizirane preko odluka odgovarajućih tijela izvršne i zakonodavne vlasti.