Kako funkcioniraju nove mjere

Od ponoći je na snazi zabrana napuštanja županija. Policijske patrole su na oko dvjesto punktova diljem zemlje, detaljno se kontroliraju svi koji prolaze granice županija. Dosad je zaprimljeno više od 105 tisuća zahtjeva, gotovo polovina je odbijena dok više od 17 i pol tisuća tek treba riješiti. Ekipa HTV-a predvođena novinarkom Jelenom Bokun provjerila je kakva je situacija na izlasku s autoceste u Karlovcu.

➡️ Do 7 sati jutros 20 osoba vraćeno u mjesto prebivališta
➡️ Međužupanijsko putovanje moguće isljučivo uz propusnicu
➡️ Trut: Odbili smo 60 posto zahtjeva za propusnice
➡️ Posebne upute kome se mogu izdati propusnice
➡️ Golem pritisak na sustav zbog propusnica 
➡️ Trut o propusnicama i granici: To su kruške i jabuke

Darko Bratić
, načelnik PU karlovačke, kaže kako je intenzitet prometa značajno smanjen od uvođenja propusnica.

- Ovo što sada vidimo su vozila u tranzitu kroz našu zemlju, uglavnom bosansko-hercegovačkih državljana. Promet je smanjen i to je činjenica, rekao je Bratić u Dnevniku HTV-a.

- Od ponoći smo zabilježili 25 slučajeva gdje su građani bili bez propusnice i najveći broj slučajeva je zabilježen na naplatnoj postaji Karlovac - 22 slučaja, dodao je.

Kaže kako većina prekršitelja nije dobro shvatila na koji se način mogu ishoditi propusnice i koji su uvjeti za njihovo izdavanje.

- U Karlovačkoj županiji na desetak punktova nadziremo promet. Surađujemo i s kolegama iz susjednih policijskih uprava i tako kontroliramo promet na svim uobičajenim pravcima koje se uobičajeno koriste za međužupanijski promet, rekao je Bratić.Bez posebnog papira ulaska u drugu županiju nema. No danas iz jedne u drugu županiju pokušavaju prijeći i oni koji bi morali biti kod kuće.

- Jutros do 7 sati 20 je osoba vraćeno u mjesto prebivališta jer nisu imale propusnice. Važno je napomenuti da su zatečene i dvije osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije – kaže Dragan Tokić, pomoćnik načelnika Uprave policije.

Sve se strogo kontrolira. Dosad su stigle gotovo 93 tisuće zahtjeva, od kojih je odbijeno više od trećine.

- Stiglo je 92 600 zahtjeva, izdano 38 500 propusnica, 33 500 je odbijeno, obrađuje se oko 20 tisuća, bit će učinjeno tijekom dana - izjavio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Naglasio je da je velik broj zahtjeva odbijen jer nisu bili potpuni. 
Nije dovoljno jasno dokazano da netko putuje u neko drugo mjesto i da za to ima opravdani razlog.

A opravdani su razlozi neodgodive prirode, poput medicinske skrbi za nekog pacijenta ili odlaska na posao. Tako će biti do 8. siječnja.Novinarka HTV-a Ana Bralić provjerila je stanje na šibensko-kninskom području. Na autoputu prometno, nema većih zastoja na punktovima. No, bilo je onih bez propusnice.

- Danas smo imali kroz jutro 5 osoba koje smo morali vratiti natrag jer nisu posjedovale važeću propusnicu, rekao je Davor Šišak, pomoćnik načelnika Postaje prometne policije Šibenik.

A nju izdaje poslodavac ili Ravnateljstvo Civilne zaštite. U samo dva slučaja županijski stožer Civilne zaštite.

- Kada je za nekoga indicirano liječenje kod specijalista i kada su to potrebe posla. Za sve druge situacije, sve one životne situacije koje se ne mogu predvidjeti, podnosi se zahtjev Ravnateljstvu CZ-a i ono odlučuje o svakom pojedinom slučaju, objašnjava Nikola Blažević, načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Uvođenje propusnica, pak, prisililo je šibenskog autobusnog prijevoznika na obustavljanje linija prema ostalim županijama.

- Već i raniji pokazatelji su bili takvi. Ograničenja broja putnika u autobusima na 20 putnika u autobusu je već bilo totalno neisplativo. Zbog toga što se sad uvode propusnice broj putnika drastično pada, ljudi koji su imali rezervacije mahom otkazuju, kaže Branimir Knez, direktor ATP-a Šibenik.

Autobusi prema ostalim gradovima izvan županije neće prometovati do 10-og siječnja pa oni koji to moraju i imaju propusnicu, moći će na put jedino osobnim automobilom.Na policijskim kontrolnim točkama u Osječko-baranjskoj županiji danas nije bilo gužvi. Većina vozača uglavnom nema zamjerki na sustav propusnica, no nije sve prošlo glatko.

- Do šest sati ujutro evidentirali smo prolazak 591 vozila, 710 putnika i možemo reći da smo odvratili 11 građana koji nisu imali propisane propusnice za drugu županiju, rekao je Zoran Kon, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske.

Stanovnici Krapinsko-zagorske županije predali su više od 14 tisuća zahtjeva za propusnice, što nije čudno, jer mnogi rade u Zagrebu. Na granici Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije policija kontrolira promet na 4 mjesta, a na jednom je novinarka HTV-a Ružica Divac Borovečki snimila neobičnu primopredaju.Na cesti između  Velikog Trgovišća i Žejinaca policijska patrola provjerava  imaju li međužupanijski putnici valjane propusnice. Najčešći opravdan razlog - posao. Unukov rođendan nažalost nije. Policija ne kažnjava one bez propusnica, nego ih vraća odakle su stigli.

- Od ponoći do 10 sati ujutro zabilježili smo 3 slučaja osoba bez propusnica, koje smo vratili, kaže Darko Krušlin, PU krapinsko-zagorska.

Promet je jutros bio srednje gust, bez duljih čekanja. Drama se zapravo odvijala u uredima  u kojima se izdaju propusnice, otkriveno je na konferenciji za medije stožera Krapinsko-zagorske županije.

Čak 14 tisuća zahtjeva i oko 12 tisuća odobrenih propusnica. Više od 30 županijskkih djelatnika radi samo na tome, neki sinoć do ponoći. sustav je pao nekoliko puta, rečeno je.