U Njemačkoj rekordni dnevni broj umrlih od COVID-a

Njemačka je prijavila rekordan dnevni broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom, 962, tjedan nakon uvođenja strogog zatvaranja zbog kojeg je morala prestati raditi većina trgovina te frizerski saloni i druge uslužne djelatnosti.

➡️ Informacije o koronavirusu
➡️ Koronavirus - nove informacije

U zemlji je prijavljeno ukupno 27.968 umrlih, prema podacima Instituta Roberta Kocha (RKI) za zarazne bolesti. Prijašnji dnevni broj umrlih bio je 952, prijavljen 16. prosinca, na dan kad je zatvaranje stupilo na snagu.

Njemačka je u prvom proljetnom valu relativno dobro upravljala pandemijom u usporedbi s drugim europskim zemljama. No posljednjih je mjeseci zabilježen nagli porast broja slučajeva zaraze i umrlih, a u studenom nije uspio pokušaj smanjenja broja zaraženih djelomičnim zatvaranjem tijekom kojeg su trgovine i škole ostale otvorene.

Istočnonjemačku pokrajinu Sasku teško je pogodio drugi val te je zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva po stanovniku tijekom pandemije, oko 57 umrlih na 100.000 stanovnika.  

Grad Zittau, na njemačkoj granici s Poljskom i Češkom, priopćio je da tamošnji krematorij više ne može pratiti broj umrlih te je potrebno pronaći dodatni prostor za čuvanje tijela umrlih.

Diljem Njemačke broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom povećao se za 24.740, na 1.554.920, pokazuju podaci Instituta Roberta Kocha.

U Njemačkoj tijekom Božića ublažavanje mjera vezanih za okupljanje

Sindikat njemačke policije apelirao je na građane da tijekom božićnih blagdana, kada nastupa blago ublažavanje mjera, ne zovu policiju svaki put kada pomisle da susjedi krše pravilo o dopuštenom broju okupljenih osoba.

- Ja bih prvo sam otišao susjedu te ako se zaista pokaže da je ondje previše ljudi, upozorio bih ga na kršenje pravila, rekao je potpredsjednik Sindikata policije Joerg Radek za dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

- Ne treba baš uvijek zvati policiju. Pandemija od nas zahtijeva i određeni stupanj građanske hrabrosti, rekao je Radek.

Tijekom božićnih blagdana policija sigurno neće bez povoda ići od kuće do kuće i prebrojavati koliko je ljudi za stolom.

Od 24. do 26. prosinca u većini saveznih pokrajina, s izuzetkom Berlina, Porajnja-Falačke i Saske-Anhalta, gdje vrijede dosadašnja pravila, privremeno su ublažene mjere o privatnim okupljanjima. U ta tri dana neće vrijediti propis o maksimalnom okupljanju pet osoba iz najviše dvaju kućanstava, nego je dopušteno okupljanje svih osoba iz jednog kućanstva te još četiriju osoba bez obzira na to iz koliko kućanstava dolaze. To se odnosi samo na pripadnike užeg rodbinskog kruga, poput roditelja ili braće i sestara te članova njihovih obitelji. Ograničenja se odnose na osobe starije od 14 godina.