Babić: Očekujem da ćemo danas i sutra riješiti zahtjeve

U proteklih 48 sati je zaprimljeno 9900 zahtjeva, na tome u Zagrebačkoj županiji radi 26 ljudi, uspjeli smo odraditi oko 50 posto zahtjeva. Pola od tih pedeset posto je odobreno, pola odbijeno - izjavio je u emisiji Studio 4 Nenad Babić, načelnik Stožera Civilne zaštite Zagrebačke županije.


➡️ Do 7 sati jutros 20 osoba vraćeno u mjesto prebivališta
➡️ Međužupanijsko putovanje moguće isljučivo uz propusnicu
➡️ Trut: Odbili smo 60 posto zahtjeva za propusnice
➡️ Posebne upute kome se mogu izdati propusnice
➡️ Golem pritisak na sustav zbog propusnica 
➡️ Trut o propusnicama i granici: To su kruške i jabuke

Pojasnio je da rade propusnice koje se odnose na medicinsku skrb i za radnike koji ne mogu odrađivati posao od kuće nego idu na posao.

Iako su upute i puno pojašnjenja dati navrijeme, najveći su im problem građani koji im se obraćaju mailom. Često su to građani koji se ne služe dobro internetom, problematično im je napisati email pa to radi netko drugi umjesto njih a često trebaju priložiti određenu dokumentaciju. Kada to ne naprave, zahtjev se odbija.

Babić je napomenuo da u okviru odluke o zabrani kretanja postoje izuzeci - opskrba hranom, dostava medicinske opreme, sanitetskog materijala, hitne i komunalne službe itd. U prvom su valu, kaže, poslodavci sami izdavali propusnice, sada je to malo zahtjevnije i u masi zahtjeva može se dogoditi da se stvori problem ako fali propusnica a roba je, recimo kvarljiva.

- Pritisak je velik, zadnja dva dana smo radili do 23 sata. Očekujem da bismo mogli danas i sutra riješili zahtjeve, ono što ostane - idući tjedan - poručio je načelnik Stožera Civilne zaštite Zagrebačke županije.

Upitan o okupljanjima na otvorenom, odgovorio je da na području Zagrebačke županije nije bilo problema s tim, izvorišta zaraze su bila uglavnom privatna druženja.