Do 7 sati jutros 20 osoba vraćeno u mjesto prebivališta

Od ponoći međužupanijsko putovanje moguće je samo uz propusnicu. Kako sustav podnosi golemi pritisak, koja je uloga policije, kako će se provoditi ostale stroge mjere koje su na snazi - analiziralo se u emisiji "U mreži Prvog".

➡️ Međužupanijsko putovanje moguće isljučivo uz propusnicu
➡️ Trut: Odbili smo 60 posto zahtjeva za propusnice
➡️ Posebne upute kome se mogu izdati propusnice
➡️ Golem pritisak na sustav zbog propusnica 
➡️ Trut o propusnicama i granici: To su kruške i jabuke 

- Iako većina građana poštuje odluku, jutros do 7 sati 20 osoba vraćeno je u mjesto prebivališta jer nisu imale propusnice. Zatečene su i dvije osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije - izjavio je u emisiji "U mreži Prvog" pomoćnik načelnika Uprave policije Dragan Tokić.

- Stiglo je 92 600 zahtjeva, izdano 38 500 propusnica, 33 500 je odbijeno, obrađuje se oko 20 tisuća, bit će učinjeno tijekom dana - izjavio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Naglasio je da dolazi velik broj zahtjeva, ali i velik je broj odbijen jer dolaze i nepotpuni zahtjevi. Nije jasno dokazano da netko želi putovati i za to ima opravdani razlog. Takvi građani mogu ponovno podnijeti zahtjev.

- Postoje jasne upute kako prepoznati tko u koju kategoriju spada, kazao je i preporučio svima da pročitaju upute na www.koronavirus.hr a onda zovu, postavljaju pitanja ili šalju zahtjeve.

Grad Zagreb nadležan je za zaprimanje i izdavanje propusnice za građane koje zahtijevaju medicinsku skrb te zaposlenicima radi dnevne migracije/putovanja na posao.

- Puno je zahtjeva krivo adresirano i takve zahtjeve odbijamo, ali kontaktiramo građane i upućujemo ih dalje kako ne bi lutali i što prije ostvarili pravo na propusnicu, ako im već treba. Sve se rješava brzo, prvi dan - 21. 12., zaprimili smo 4426 zahtjeva, odobrena su 862, ali svi su oni u taj dan riješeni - naglasila je pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za mjesnu samoupravu Renata Šimon.

O stanju u Splitu i županiji govorio je načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić. U ova dva dana zaprimili su, kaže, oko 7000 zahtjeva, odobreno ih je 2200, a ostali su odbijeni, usmjereni na drugo mjesto ili je zatražena dodatna dokumentacija.

Gršić je istaknuo da je Ravnateljstvo policije više opterećeno jer na županijskoj razini odgovora oko 400 osoba, kod njih oko 100, a posla je mnogo i zahtjevi koji idu Ravnateljstvu su oni "ostali" zahtjevi koji ne spadaju u glavne dvije kategorije pa su kompleksniji.

- Vozači koji se bave prijevozom trebali bi još na polaznim pozicijama provjeriti imaju li putnici propusnice, imaju li maske, ali na punktovima policija može zaustaviti autobus i izvršiti nadzor putnika. Zbog toga je bolje ne pokušavati krenuti na putovanje bez nužnih dokumenata - savjetuje Tokić.

Kod prelaska državne granice, pojasnio je, strancima ne trebaju propusnice, trebaju samo hrvatskim državljanima koji imaju prebivalište izvan RH.

Podsjetio je i da se svaki građanin može obratiti policiji ako ima saznanja da se u jednom domu okuplja više od 10 osoba iz dva različita kućanstva. Izlazimo, kaže, na svaku dojavu i provjeravamo postoje li elementi prekršaja. Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kućanstva propisana je kazna od 5 do 10 tisuća kuna.

Gršić je pojasnio da studenti koji se žele vratiti u mjesto gdje studiraju mogu to učiniti jedino ako u tom mjestu imaju prijavljeno boravište.