Francuska i Britanija postigle dogovor o djelomičnom otvaranju granice

Francuzi i građani Europske unije od srijede će ponovno moći ulaziti u Francusku iz Velike Britanije uz negativan test na koronavirus, objavio je ured francuskog premijera u utorak navečer.

➡️Britanija i Francuska nastoje riješiti graničnu blokadu
➡️Sve o koronavirusu
➡️EK pozvala da se ne zatvaraju granice s Ujedinjenim Kraljevstvom
➡️Pokaz: Čini se da će postojeće cjepivo djelovati i na novi soj virusa

Francuska i druge europske države u ponedjeljak su zatvorile granicu s Britanijom strahujući od novog soja virusa za koji nije poznato je li opasniji od dosadašnjih, što je uzrokovalo kaos na otoku i kontinentu.

Ured Jeana Castexa objavio je kako će se francuskim i europskim državljanima omogućiti ulazak u Francusku uz negativan test na Covid-19 koji nije stariji od 72 sata, prenosi agencija Reuters.

Britanci i državljani trećih zemalja smiju u Francusku ući ako imaju valjan poslovni ili nekakav drugi razlog, uz negativan test. Britanski ministar transporta Grant Shapps ipak je na Twitteru zatražio vozače kamiona da ne idu u Kent gdje su najgušći redovi kamiona.

Shapps je kazao da će "od sutra osiguravati testove" i da će "za dva do tri dana sve će biti riješeno".

Vlada u Parizu odredila je nekoliko kategorija onih na koje će se ta mjera odnositi, uključujući one u tranzitu kraćem od 24 sata, diplomate i njihove obitelji, zdravstvene radnike, zaposlenike aviokompanija i željeznica.

Nova pravila bit će na snazi do 6. siječnja, osim ako se donese drugačija odluka u razgovorima Londona i Pariza. Više od 2850 kamiona zapelo je u britanskom Kentu nakon što je Francuska u nedjelju odlučila zatvoriti granice na 48 sati, prenosi BBC.

Europska komisija u utorak je pozvala zemlje članice da u međusobnoj koordinaciji donose mjere za suzbijanje širenja novog soja koronavirusa iz Velike Britanije obeshrabrivanjem putovanja koja nisu nužna i olakšavanjem onih koja su neophodna.