Apel epidemiologa Nijemcima: Ostanite kod kuće!

Središnji državni epidemiološki institut Robert Koch apelirao je u utorak na njemačke građane da ne putuju tijekom božićnih praznika i da maksimalno smanje osobne kontakte zbog još uvijek visokog broja novozaraženih koronavirusom.

➡️ Koronavirus - nove informacije
➡️ Sve o koronavirusu

- Nemojte putovati i provedite praznike u najužem krugu osoba i po mogućnosti imajte kontakt uvijek s istim ljudima, rekao je direktor Instituta Robert Koch Lothar Wieler na konferenciji za tisak u Berlinu. Najozbiljnije Vas molim da dane između Božića i Nove godine provedete u najužem krugu obitelji, dodao je Wieler.

Objasnio je da se trenutno epidemiološka situacija dalje pogoršava.

. Strahujemo da bi se situacija preko praznika mogla dodatno pogoršati. Zato nemojte stvari činiti još gorima, rekao je Wiehler koji je naglasio kako su pred Njemačkom teški tjedni. Vjerojatno će potrajati tjednima prije nego broj zaraženih počne opadati, rekao je Wieler.

Direktor Instituta Robert Koch kaže kako je vjerojatnost da je novi soj virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji već stigao i do Njemačke vrlo, vrlo velika.
On je istodobno izrazio uvjerenost da cjepivo djeluje i na ovaj novi soj virusa.

- Svi podaci kojima trenutno raspolažemo govore u prilog očekivanju da djelovanje cjepiva nije ograničeno na jedan soj virusa, rekao je Wieler.

U Njemačkoj je u utorak zabilježeno 19.528 novozaraženih što je za petstotinjak više nego u utorak prošlog tjedna. Sedmodnevna incidencija za područje Njemačke iznosi 197,6 što je najviša vrijednost od izbijanja pandemije.

Zacrtani cilj politike je incidenciju spustiti ispod vrijednosti od 50.