Britanija i Francuska nastoje riješiti graničnu blokadu

Ujedinjeno Kraljevstvo u djelomičnoj je izolaciji nakon što je više od 40 europskih i zemalja u svijetu zabranilo letove iz te zemlje, a Francuska uvela dvodnevnu blokadu svih graničnih prijelaza. Vozači su proveli drugu noć u svojim kamionima čekajući da se Pariz i London dogovore.

➡️ Koronavirus - nove informacije
➡️ Sve o koronavirusu

Vlada britanskog premijera Borisa Johnsona nastoji s Francuskom pronaći način da se otvore granice i odblokira jedna od najvažnijih europskih trgovačkih ruta devet dana prije definitivnog razlaza Britanije i EU-a, javlja u utorak Reuters.

Više od 40 zemalja privremeno je zatvorilo granice za robu i putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva ukinuvši letove iz te zemlje zbog brzog širenja novog soja koronavirusa.

Francuska je zatvorila granicu s Ujedinjenim Kraljevstvom na 48 sati. Kamioni i trajekti iz Dovera ne smiju prometovati.

BBC, pozivajući se na francuskog ministra za europske poslove Clementa Beaunea, javlja da će Britanija i Francuska objaviti dogovor o ponovnoj uspostavi teretnog prometa do srijede.

- U posljednja 24 sata stalno razgovaramo s našim francuskim kolegama o nizu pitanja, a nastavit ćemo i danas, kazala je britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel. Na pitanje da li se rješenje može danas očekivati, Patel je kazala da se na tome radi jer je u interesu obiju zemalja da se osigura nesmetan protok. Vidjet ćemo što će se danas postići, rekla je Patel.

Objava Londona o pojavi novog, zaraznijeg soja koronavirusa posijala je paniku u svijetu zahvaćenom pandemijom koja je usmrtila oko 1,7 milijuna ljudi, uključujući više od 67.000 u Velikoj Britaniji.

I dok su financijska tržišta doživjela strmoglavi pad, jedino što brine vozače kamiona blokiranih kod Dovera je da li će stići kući na vrijeme za Božić.