Janša: Pred Europom zbog pandemije dva najteža mjeseca

Slovenski premijer Janez Janša ocijenio je danas da su pred eurpskim zemljama dva najteža mjeseca u borbi s epidemijom Covida-19, premda su odobrena cjepiva "svjetlo na kraju tunela".
➡️ EMA odobrila Pfizerovo cjepivo

-
Unatoč odobrenim i najavljenim cjepivima jasno je da do kasnog proljeća neće biti dovoljne prosijepljenosti stanovništva koje će potpuno zaustaviti širenje virusa, upozorio je Janša nakon tradicionalnog novogodišnjeg  sastanka državnog vrha kojemu su prisustvovali predsjednik države Borut Pahor i predsjednik parlamenta Igor Zorčič.

- Zato će se i Slovenija idućih tjedana i mjeseci susretati s obavezom da dosadašnjim mjerama sprječava širenje virusa i zato će sljedeća dva mjeseca biti teža od razdoblja koje je iza nas, upozorio je Janša.

Što se tiče mutacije virusa koja je zabilježena u Engleskoj, odnosno njegova novog soja, Janša je u izjavi novinarima nakon sastanka kazao da se o tome zadnjih dana odvija intenzivna komunikacija među članicama.

- Dosadašnje informacije o tome pokazuju da je pred nama nova prijetnja i novi rizik bez obzira na pozitivne informacije koje smo dobili zadnjih dana, dodao je slovenski premijer.

Najavio je da ovih dana u Sloveniji počinje masovnije testiranje brzim antigenskim testovima te da se obavljaju pripreme za početak cijepljenja Pfizerovim cjepivom u Sloveniji.

Slovenija će do kraja godine dobiti 9745 doza cjepiva, a prema instrukcijama vlade ta prva količina bit će upotrijebljena za cijepljenje štićenika u domovima za starije i dio osoblja u tim domovima. Svi oni će drugu dozu istog cjepiva dobiti iz druge pošiljke nakon novogodišnjih praznika.