Srbija djelomice ublažila mjere, neizvjesno za Novu godinu i Božić

U Srbiju se od ponoći može ući samo s negativnim PCR testom i ta će mjera biti na snazi do 10. siječnja, a Krizni stožer u ponedjeljak je odlučio ublažiti aktualne epidemiološke mjere i produljiti radno vrijeme trgovačkih centara i uslužnih djelatnosti do 20 sati.

➡️ Sve o koronavirusu 

Do 20 sati mogu od danas raditi kafići i restorani, ali bez muzike, a kulturnim ustanovama - kazalištima, kinima, galerijama i muzejima radno vrijeme bit će do 21 sat jer je procjenjeno da je tamo najmanji rizik za prenošenje zaraze.

Prethodnih dana su stizali apeli iz Gospodarske komore Srbije da se dosadašnja ograničenja ukinu, ali je - sudeći po današnjem ublažavanju - nađeno kompromisno rješenje.

- Medicinski dio Kriznog štaba ne podržava popuštanje mjera, realnost je takva kakva jest, zreli smo ljudi, vidjet ćemo, rekao je član stožera epidemiolog Predrag Kon u nedjelju, samo dan prije današnjeg ublažavanja mjera.

Kon kaže da je medicinski dio stožera tima preporučivao i ograničenje kretanja, uz sugestiju da država iskoristi sve svoje mogućnosti za provođenje policijskog sata od 19 do pet sati ujutro, ali da za to sada nema potrebe.

Po njegovoj ocjeni, uobičajeni doček Nove godine je nerealan i "bila bi katastrofalna situacija da se zaista dogodi".

Krizni stožer najavio je sljedeću sjednicu za petak 25. prosinca, kada će se odlučivati o mjerama tijekom novogodišnjih blagdana i Božića koji je po Julijanskom kalendaru 7. siječnja.

U Srbiji su, prema epidemiološkom presjeku od nedjelje, potvrđena 3534 nova slučaja covida-19, a preminule su 54 osobe. Na bolničkom liječenju je 9604 oboiljelih, od kojih 314 na intenzivnoj njezi i respiratorima.

Srbija je u nedjelju premašila 300.000 zaraženih, a od početka epidemije 6. ožujka službeno je prijavljeno 2686 smrtnih slučajeva.