Interpol očekuje porast kriminala tijekom isporuka cjepiva

Čelnik Interpola Jürgen Stock upozorio je da očekuje "dramatičan" rast kriminaliteta u postupku isporuka cjepiva protiv covida-19 koje je u nekim zemljama već počelo, a krajem tjedna će i u Europskoj uniji koja je usuglasila cijenu za Pfizer-Biontechovo cjepivo.

➡️ Europska agencija za lijekove odlučuje o odobrenju cjepiva
➡️ Koronavirus - najnovije informacije 

- S početkom isporuka cjepiva, kriminalitet će rasti na dramatičan način, rekao je Stock za njemački časopis Wirtschaftswoche. Vidjet ćemo krađe, provale u skladišta i napade na prijevozna sredstva s cjepivom, rekao je.

Europske sanitarne vlasti trebaju u ponedjeljak odobriti stavljanje prvog cjepiva na tržište, a Stock očekuje i koruptivne radnje "u pokušaju da se neki brzo domognu dragocjenog lijeka".

U Njemačkoj je savezna policija zadužena za postupak isporuke cjepiva koje će biti skladišteno na tajnim lokacijama. Istodobno, strahuje se da bi 'antivakseri' mogli izvoditi operacije sabotaže.

Prvo cjepivo, razvijeno u njemačkom laboratoriju BioNTech u partnerstvu s američkim divom Pfizer, dobilo je odobrenje već u 16 zemalja. Ako Europska agencija za lijekove (EMA) odobri to cjepivo, prva cijepljenja u Europskoj uniji mogla bi početi već u nedjelju.

Europska unija ugovorila je cijenu od 15,5 eura po dozi tog cjepiva, pokazuje interni dokument EU-a u koji je uvid imala novinska agencija Reuters. Cijena, koja je povjerljiva i ispregovarana za ukupno 300 milijuna doza, nešto je niža od 19,5 dolara koje su Sjedinjene Države ugovorile za prvu pošiljku od 100 milijuna doza istog cjepiva.