Od 3. prosinca stalni pad broja zaraženih u Međimurskoj županiji

Međimurska županija od 3. prosinca bilježi stalan pad broja novooboljelih te broja pozitivnih među testiranima. 26. prosinca u Međimurje stiže prvih 445 doza cjepiva, istaknuto je danas na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Župan Matija Posavec rekao je da pad bilježe već 18 dana pa mogu govoriti o trendovima, a ne "o slučajnim motivima".

- S današnjim danom imamo 1084 pozitivne osobe. U jednom trenutku imali smo 1900 pozitivnih u našoj županiji, rekao je Posavec te dodao da je sedmodnevna incidencija 743, prošli je tjedan bila 1189, a tjedan prije i viša od 1300.

- Možemo govoriti o padu od 36, odnosno 43 posto, rekao je župan i podsjetio da su rijetki ili jedini koji broju novooboljelih dodaju i pozitivne rezultate brzih antigenskih testova, koji ukupnim brojevima dodaju 4,42 posto, te broj detektiranih pozitivnih osoba na temelju kliničke slike, koji dodaje još 6,5 posto. To znači da su nam oko 11 posto brojevi veći nego da ih mjerimo samo PCR metodom, naglasio je Posavec.

Rekao je i kako je u proteklih sedam dana testirano 2150 osoba te da je testirano više od 30 posto stanovništva Međimurske županije.

Govoreći o zdravstvenom sustavu, Posavec je istaknuo da Županijska bolnica u Čakovcu ima ugovoreno 297 postelja, a dosad je bilo hospitalizirano 705 pacijenata, što pokazuje koliki je pritisak na zdravstveni sustav.

Ravnatelj čakovečke bolnice Tomislav Novinščak rekao je da proteklih dana bilježe silazni trend. Najviše je u bolnici bilo hospitalizirano 155 pacijenata u jednom trenutku, a danas su ondje 142.

- Ono što je dobro i što nas veseli u zdravstvenom sustavu je pad broja naših izoliranih i samoizoliranih djelatnika, tako da smo u odmaku od one špice i trenutačno imamo 39 djelatnika što u izolaciji, što u samoizolaciji, rekao je Novinščak.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl Pal kaže da se smanjuje i broj testiranja na dan, a udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih kreće se oko 30 posto.

Najavila je da 26. prosinca u Međimurje dolazi prvih 445 doza cjepiva. Prema planu, najprije će se cijepiti štićenici i korisnici domova za starije i nemoćne osobe, pa će i u Međimurju, kao i u cijeloj Hrvatskoj, 27. prosinca početi cijepljenje, rekla je te dodala da je sljedeća kategorija zdravstveno osoblje na hitnom i COVID odjelu.