U Hrvatsku će 26. prosinca biti upućeno 9750 doza Pfizerova cjepiva

Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa danas će dobiti odobrenje Europske agencije za lijekove, a u Hrvatsku će 26. prosinca biti upućeno 9750 doza tog cjepiva, koje će odmah sljedeći dan biti distribuirano, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite.Ta prva tranša raspodijelit će se i pretežno će se cijepiti korisnici domova za starije, a i dio zdravstvenih djelatnika koji rade u hitnoj medicinskoj pomoći te u primarnim respiratornim intenzivističkim centrima.

Capak je rekao i da se još razgovara o načinu procjepljivanja druge prioritetne skupine u koju se ubrajaju osobe s kroničnim bolestima i stariji od 65 godina. 

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Dr. Sršen iz Italije: Lockdown nije riješio problem, nažalost

Zagreb bi u prvom krugu trebao dobiti 2000 doza cjepiva, izvijestio je lokalni stožer. Cijepljenje će početi odmah, i to prema već utvrđenoj listi prioriteta.

Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar", rekla je da će se prva cijepljenja obaviti od 27. do Nove godine.

- To su djelatnici hitne medicine, djelatnici bolnica koji rade direktno s COVID bolesnicima i isto tako korisnici domova za starije i nemoćne, rekla je Šikić.Capak je objasnio da će doze biti raspoređene na 9750 osoba, s time da se radi o bočicama s više doza cjepiva te da u takvom načinu distribucije uvijek ima rasapa koji može biti 5 do 15 posto, katkad možda i više.

- Pokušat ćemo s tih 9750 doza cijepiti što više ljudi, do 9750, jer imamo obećanje od Pfizera da će 31. 12. isporučiti preostalu količinu za koju još ne znamo točno kolika će biti, rekao je Capak.

Rekao je i da još nemaju ime i prezime osobe koja će se prva cijepiti, ali da ne znači da ga neće imati.