U Sloveniji 395 novozaraženih, Janša privremeno i ministar zdravstva

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 395 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je 39 osoba, objavila je u ponedjeljak vlada premijera Janeza Janše koji privremeno preuzima i dužnost ministarstva zdravstva nakon izlaske partnerske stranke iz koalicije.

Provedeno je 1446 testova, udio pozitivnih nalaza bio je 27,32 posto, što je znatno povoljniji rezultat nego dan ranije kad je svaki treći test bio pozitivan, uz  884 novih zaraza i 40 zabilježenih  smrtnih slučajeva.

Sa zarazama u zadnja 24 sata broj ukupno potvrđenih infekcija od početka epidemije povećao se na 106.292, od čega je aktivno 19.964 slučajeva, a prosječni broj dnevno potvrđenih zaraza u zadnjih sedam dana iznosi 1359, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva.

U bolnicama je trenutno 1214 oboljelih od covida-19, što je 15 više nego dan ranije, a 202 teže oboljelih liječe na intenzivnim odjelima.

S 39 novih smrtnih ishoda kod oboljelih od covida-19 broj ukupno umrlih od posljedica epidemije povećao se na 2353, prema podacima ministarstva zdravstva.

Slovenska vlada u subotu je privremeno ublažila neke restrikcije, ali samo na kratko vrijeme tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana i pod uvjetom da se sljedećih dana epidemiološka situacija ne pogorša.

Za Božić i Novu godinu tako se neće primjenjivati zabrana prelaska općinskih granica i granica matičnih regija, a dopušta se i druženje osoba iz najviše dvaju domaćinstava, odnosno okupljanje najviše šest osoba i neodređenog broja djece iz istih obitelji.

Međutim, premijer Janez Janša naglasio je da se treba pridržavati svih ostalih restrikcija i suzdržavati se riskantnih kontakata i odlazaka u inozemstvo jer bi se tako ugrozilo moguće ponovno otvaranje nižih razreda osnovnih škola i vrtića odmah nakon novogodišnjih blagdana.

Budući da je iz vladajuće koalicije prošli tjedan izašla Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i ministar zdravstva Tomaž Gantar kao njezin predstavnik u vladi, objavljeno je da će Janša do imenovanja novog ministra obavljati tekuće poslove koji pripadaju Gantaru čime se se izbjegavaju komplikacije koje bi nastale izborom i parlamentarnom potvrdom novog ministra u ovom osjetljivom političkom trenutku za vladu.