Dr. Sršen iz Italije: Lockdown nije riješio problem, nažalost

Snaga virusa je u našoj slabosti da budemo i ostanemo distancirani, poručila je dr. Nela Sršen jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 javljajući se iz Padove.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Polašek za Dnevnik HTV-a: Pad broja novozaraženih je pravi put, ali je tek početak

Sršen je upozorila da se s novim sojem virusa još više povećava transmisija, broj pozitivnih, pa posljedično i broj mrtvih.

- Snaga virusa ustvari jest u našoj slabosti da budemo i ostanemo distancirani i to je ono što još do sada nismo shvatili. Od drugog mjeseca se uporno govori i ponavlja ista stvar, da budemo distancirani, rekla je Sršen.

Upozorila je na pretjerano opuštanje.

- Ono što uvijek naglašavam jest da svaka osoba koja je ispred nas ima visoki potencijalni rizik da nas zarazi. Mi nikad ne znamo tko nas može i kada nas može zaraziti, rekla je Sršen.

Spomenula je konfuzije oko sustava ograničavanja kretanja u Italiji. Istaknula je da se još ne zna kada će stići cjepivo i kako će ljudi reagirati na njega, kao ni hoće li pokrivati nove mutacije.

- Je li narod počeo pucati? Mislim da pucamo dosta. Možda nam je trebalo puno manje informacija, ali da budu direktne. Narodu je trebalo više objasniti nego naređivati jer, naravno, novo iskustvo, nismo navikli na ove dramatične scene. Ali ponavljam, ne rješavamo problem. Lockdown nije riješio problem. Nažalost, poručila je Sršen.

Što se cjepiva tiče, ono nije obavezno, ne treba prisiljavati narod, već napraviti transparentnu i korektnu kampanju, ističe Sršen.

- I kad dođe cjepivo, trebat će nam jako puno vremena, trebat će nam jako puno mjeseci. Priča ne završava s cjepivom koje će doći sada uskoro. Trebat će nam jako puno vremena i kad se cijepimo morat ćemo nastaviti nositi maske. I kad se cijepimo imamo mogućnost da zarazimo druge ljude, istaknula je.


Navela je da se u pokrajini Veneto, gdje živi, prije tri-četiri večeri našla u bolnici i doživjela šok jer nije bilo mjesta na Covid-odjelima. To ju je jako iznenadilo jer je, kako je rekla, živjela u uvjerenju da ta pokrajina nema problema s organizacijom.

Upozorila je i na negativne posljedice po djecu.

- Djeci nije lako objasniti da postoji neki virus, nešto što se ne vidi, a postoji. Djeci nije lako objasniti da ne mogu ići u školu, ali da se može ići na neka druga mjesta. Cijela ta situacija logično da utječe, ne samo fiziološki, nego i posebno i psihološki. Kakve će biti posljedice, mislim da će nam to samo vrijeme pokazati, rekla je Sršen.

Sršen je navela i da cijela situacija s koronavirusom stvara veliku nestabilnost u talijanskoj vladi, koja je u kritičnoj situaciji.

- Pokušava se nekako doći do početka prvog, drugog mjeseca da ostane kako-tako stabilnija vlada, ali da vidim da u samoj većinskoj vladi dolazi do cijepljenja. Vrlo je kritična situacija, rekla je Sršen.