U Sloveniji 884 novozaraženih, umrlo još 40 ljudi

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 884 novih zaraza koronavirusom, a od covida-19 umrlo je još 40 ljudi, objavila je u nedjelju slovenska vlada.
➡️  U BiH u nedjelju manje od 500 novozaraženih i 27 umrlih od COVID-a
➡️ Njemačka: Upitne božićne mise u najmnogoljudnijoj pokrajini
➡️ Belgija će suspendirati letove i vlakove iz Britanije, Njemačka razmišlja o tome

Provedeno je 2646 testova, uobičajno manji broj u danima vikenda, pa je broj potvrđenih novih zaraza manji nego prethodni dan, ali uz visok postotak pozitivniih nalaza, čak 33,41 posto, za razliku od prijašnjih dana kad se činilo da se udio pozitivnih smanjuje i da je to trend koji pokazuje poboljšanje epidemiološke situacije.

Broj novootkrivenih zaraza veći je za 50 slučajeva u odnosu na onaj zabilježen prije tjedan dana, a broj smrtnih slučajeva i dalje ostaje visok.

Sa zarazama u zadnja 24 sata broj ukupno potvrđenih infekcija od početka epidemije povećao se na 10.5897, od čega je aktivno 20.047 slučajeva, a prosječni broj dnevnih zaraza u zadnjih sedam dana iznosi 1346.

U bolnicama je trenutno 1199 covid pacijenata, od čega 203 teže oboljelih na intenzivnim odjelima, objavilo je u nedjelju ministarstvo zdravstva.

Od posljedica covida-19 do sada je u Sloveniji umrlo 2314 ljudi.

Slovenska vlada u subotu je privremeno ublažila neke restrikcije, ali samo nakratko vrijeme tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, te pod uvjetom da se sljedećih dana epidemiološka situacija ne pogorša.

Za Božić i Novu godinu tako se neće primjenjivati zabrana prelaska općinskih granica i granica matičnih regija, a dopušta se i druženje osoba iz najviše dvaju domaćinstava, odnosno okupljanje najviše šest osoba i neodređenog broja djece iz istih obitelji.

- U danima koji su pred nama treba izbjegavati sve riskantne kontakte. U vrijeme Božića bit će mogući posjeti druge obitelji, ali sve koji to budu koristili molimo da se nakon takvih posjeta samoizoliraju na tjedan dana, naveo je u poruci na Twitteru premijer Janez Janša.

On je pozvao Slovence da izbjegavaju odlazak u inozemstvo, odobito u "balkanske države", gdje je, po njegovim riječima, stanje s epidemijom covida-19 vrlo teško.

Vlada je poručila da je izbjegavanje riskantnih kontakata i samodisciplina stanovništva važna kako bi se epidemiološka slika u zemlji poboljšala, najprije do te mjere da u prvim danima nakon novogodišnjih blagdana ponovo počne redovna nastava u školama za učenike prvih triju razreda osnovnih škola, te da se ponovo otvore dječji vrtići.