Njemačka: Upitne božićne mise u najmnogoljudnijoj pokrajini

Premijer najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne Vestfalije Armin Laschet doveo je u pitanje održavanje misa preko božićnih praznika u ovoj saveznoj pokrajini.
➡️ Sydney izoliran od ostatka Australije zbog ponovnog širenja zaraze koronavirusom
➡️ Belgija će suspendirati letove i vlakove iz Britanije, Njemačka razmišlja o tome
➡️ Bolsonaro smatra da ne treba žuriti s cijepljenjem

- Hoće li mise zaista biti održavane onako kako smo to dogovorili nije sigurno. U sljedećim danima ću zbog aktualne situacije voditi intenzivne razgovore s predstavnicma crkava, rekao je Armin Laschet (Kršćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Tagesspiegel.

On je rekao kako je protestantska crkva u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji već otkazala neke mise.

- Vjerske zajednice shvaćaju ozbiljnost situacije. Oni su svjesni toga da je ovo praznik koji slavi život i ljubav prema bližnjemu i da stoga treba jako dobro procijeniti što je najbolje, rekao je Laschet.

Premijer najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine s gotovo 18 milijuna stanovnika, je ukazao na pogoršanje epidemiološke situacije posljednjih dana koje nalažu preispitivanje mjera donesenih prije tjedan dana na sastanku kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina.

- Mi moramo biti dodatno oprezni. No mi smo još na proljeće odlučili ne zatvarati crkve nego računamo s odgovornim ponašanjem vjerskih zajednica, rekao je Laschet.

Mjere koje su na snazi od srijede dozvoljavaju održavanje bogoslužja, ali uz mjere održavanja razmaka, nošenja maski i dezinfekcije te ograničen broj vjernika. Isto tako je zabranjeno i grupno pjevanje u vjerskim objektima.
Za bogoslužja na kojima se očekuje veći broj vjernika, crkve su dužne organizirati prijašnju prijavu dolaska.

Dogovorene mjere vrijede za čitavu Njemačku, ali svaka savezna zemlja može, s obzirom na vlastitu epidemiološku situaciju, donositi mjere.

Tijekom proljetnog razdoblja strogog zatvaranja neka su se okupljanja vjernika pokazala kao mjesta naglog širenja zaraze.