EU suspendira sve zračne i željezničke veze s Britanijom?

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da je novi soj koronavirusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji "izvan kontrole", pravdajući zatvaranje Londona i dijela Engleske koje bi moglo potrajati dok se ne procijepi stanovništvo. Virus će, dodaje - biti jako teško držati ga pod kontrolom dok se ne procijepi stanovništvo.

➡️ Što znamo o novom soju koronavirusa u Velikoj Britaniji?

Na pojavu novog soja virusa reagirale su i druge zemlje. Belgija, Nizozemska, Njemačka i Italija među prvima su odmah suspendirale sve zračne i željezničke veze s Velikom Britanijom. Ako je vjerovati diplomatskim izvorima iz Bruxellesa, toj odluci sutra će se pridružiti i veći dio članica Unije.

I Hrvaska na 48 obustavlja putnički zračni promet iz Ujedinjenog Kraljevstva, dok se ne preciziraju informacije o mogućem novom soju virusa, objavio je na Twitteru premijer Andrej Plenković

Izvan Velike Britanije, nekolicina slučajeva je prijavljena u Danskoj (9) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji.  O strategiji su danas telegonski razgovarali Emmanuel Macron, Angela Merkel, Ursula Von der Leyen i Charles Michel.

➡️ Belgija suspendira letove i vlakove iz Britanije, Njemačka razmišlja
➡️ Britanija: Novi soj virusa širi se brže, od ponoći strogi lockdown
➡️ Nizozemska zabranila letove iz Britanije zbog rizika od koronavirusa

Španjolska je zatražila od Bruxellesa "koordiniran" odgovor EU-a u vezi s obustavom letova iz Velike Britanije. Tamošnja vlada je priopćila kako želi "zaštititi prava europskih građana nasuprot donošenja jednostranih mjera".

➡️ WHO u kontaktu s britanskim čelnicima zbog novog soja virusa 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva svoje članove u Europi da "pojačaju kontrolu" zbog novog soja koronavirusa. Preporučuje svojim zemljama članicama da "povećaju kapacitete za sekvenciranje" virusa i tako saznaju više o opasnostima koje donosi novi soj. Kako navodi WHO, osim "prvih naznaka da bi novi soj mogao biti zarazniji", on bi "mogao utjecati i na djelotvornost nekih dijagnostičkih metoda", prema prvim informacijama. No nema "nijednog dokaza o promjeni težine bolesti", premda se i o tome istražuje, poručju iz WHO-a.

Velika Britanija obavijestila je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da se novi soj virusa širi brže i "do 70 posto", rekao je premijer Boris Johnson. U svijetu su već otkrivene i prijavljene ranije mutacije SARS-CoV-2. Vladin znanstveni savjetnik Patrick Vallance rekao je da novi soj, koji se pojavio sredinom rujna u Londonu i u Kentu - uz to što se brže širi, postaje i "dominantan" te da je u prosincu doveo do "naglog porasta" hospitalizacija.