Sve više zemalja provodi masovna cijepljenja

Sve više zemalja provodi masovna cijepljenja, a osim Pfizer BioNtechova uskoro će se primati i prve doze Modernina cjepiva koje je odobreno u SAD-u. Cjepivo bi trebalo biti učinkovito i protiv novog, smrtonosnijeg soja virusa otkrivenog u Velikoj Britaniji.

U SAD-u je počela distribucija Moderninog cjepiva, drugog kojeg je odobrila američka Agencija za lijekove, i to na 3 700 lokacija. Dostavlja se izravno na mjesta gdje se obavljaju cijepljenja, a zdravstvenim djelatnicima će biti na raspolaganju već od sutra.

Modernina cjepiva se mogu prevoziti i čuvati na standardnim temperaturama u hladnjaku, a pakirano je po stotinu doza u jednom spremniku. To omogućuje fleksibilnu distribuciju pa se cjepiva mogu dostaviti i malim, teško dostupnim ruralnim područjima.

Novi soj u Britaniji

U Velikoj Britaniji detektirali su brzo širenje novog soja koronavirusa. Znanstvenici ga ne smatraju smrtonosnijim pa bi cjepiva, kažu, i dalje trebala biti učinkovita. Dio stanovnika dočekat će blagdane pod najstrožim mjerama, a do sad ih je 350 tisuća primilo prvu dozu Pfizerovog cjepiva.

Dok se odobrenje EU očekuje sljedeći tjedan, Švicarska je to već učinila.

➡️ Britanija: Novi soj virusa širi se brže, od ponoći strogi lockdown
➡️ WHO u kontaktu s britanskim čelnicima zbog novog soja koronavirusa
➡️ Nizozemska zabranila letove iz Britanije zbog rizika od koronavirusa

Britanski epidemiolozi tvrde da se novi soj širi brže, ali još se ne zna je li i opasniji, odnosno smrtonosniji.

Zasad nema naznaka da bilo kako utječe na cjepivo i načine liječenja oboljelih. Nove mjere vrijedit će idućih 10 dana.

- Sada nam hitno trebaju cjepiva, i to uz masovnu primjenu jer potpuno zaštićeni bit će samo oni koji su cijepljeni, poručio je Chris Whitty, glavni britanski epidemiolog.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će stanovnici Londona i jugoistočne Engleske ostati kod kuće, uz neke iznimke. 

- Ako nije riječ o poslu, neće moći putovati u inozemstvo. Za Božić se ne smiju družiti ni s kim izvan svojeg kućanstva. One trgovine čiji rad nije nužan, teretane, mjesta za zabavu i osobnu njegu u tim se područjima zatvaraju. Tko god može, mora raditi od kuće, poručio je Britancima.


Boris Johnson (foto: Frank Augstein/via REUTERS)

S prvom dozom za premijera Benjamina Netanyahua, sinoć je počela nacionalna akcija cijepljenja u Izraelu. Do kraja godine, trebali bi imati dovoljno doza za 20% od ukupno 9 milijuna stanovnika. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prvi je u zemlji primio Pfizerovo cjepivo protiv COVID-a i poručio: želim biti primjer.

Njegovo cijepljenje uživo su prenosile brojne svjetske televizije.

- Bio je ovo mali ubod za čovjeka, ali velik korak za sve nas. Neka bude uspješan. Izađite i cijepite se!, poručio je.

Pozvao je Izraelce da prevladaju strah i ne budu skeptični dan uoči početka masovnog cijepljenja u toj zemlji. Izrael je od početka pandemije zabilježio 370 tisuća slučajeva zaraze i više od 3 tisuće preminulih.


Benjamin Netanyahu, foto: REUTERS/Amir Cohen

➡️ Dr. Marković: Alergični na jaja sigurno se ne mogu cijepiti, za ambroziju, pelud još nemamo točne podatke

➡️ Poruke liječnika obiteljske medicine uoči cijepljenja

➡️ Što se nalazi u Pfizerovom cjepivu?

➡️ SAD izdao upute o cijepljenju nakon alergijskih reakcija

Kancelarka Angela Merkel pozvala je Nijemce da ne posjećuju članove obitelji tijekom božićnih blagdana te da - poput vojnika raspoređenih u inozemstvu - čestitaju svojima putem videopoziva.

Njemačka se bori s porastom broja zaraženih i umrlih pa su se pohvale kancelarki zbog uspješnog obuzdavanja prvog vala, pretvorile u kritike zbog neuspjeha u drugome.

U Kini se dosad cijepilo oko milijun građana i nitko nije imao ozbiljne nuspojave, izvijestili su iz nacionalne zdravstvene komisije. Hitna upotreba kineskih cjepiva tvrtki Sinovac i Sinopharm odobrena su još lipnju, a kako bi pomogli u suzbijanju pandemije, Kinezi šalju milijune doza zemljama u razvoju.