WHO u kontaktu s britanskim čelnicima zbog novog soja koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je objavila da je u bliskom kontaktu s britanskim dužnosnicima zbog nove inačice koronavirusa, o čemu je Velika Britanija obavijestila WHO, kao i o bržem širenju ovog soja virusa.
➡️ Britanija: Novi soj virusa širi se brže, od ponoći strogi lockdown
➡️ Raste broj novozaraženih u Kini, Koreji, Meksiku
➡️ Službeni broj mrtvih od posljedica covida u Rusiji prešao 50.000

- Službenici Ujedinjenog Kraljevstva i dalje će dijeliti informacije i rezultate svojih analiza i studija. Kada saznamo više o obilježjima ove varijante virusa i svim implikacijama, ažurirat ćemo podatke i izvijestiti države članice i javnost, naveli su iz WHO-a (World Health Organization) u subotu u 'tvitu'.

Novi soj koronavirusa identificiran u Ujedinjenom Kraljevstvu zarazan je i do 70 posto, ali se ne smatra smrtonosnijim te bi cjepiva i dalje trebala biti učinkovita, rekli su u subotu britanski premijer Boris Johnson i znanstvenici.

Velika Britanija obavijestila je WHO o bržem širenju ovog soja virusa, a glavni britanski epidemiolog Chris Whitty u subotu je poručio da njihova savjetodavna grupa za hitne i nove opasnosti od respiratornih virusa (NERVTAG) smatra da bi se taj novi soj mogao brže širiti među populacijom.

- Trenutačno nema naznaka da novi soj koronavirusa uzrokuje veću smrtnost niti da utječe na cjepivo i načine liječenja. U tijeku su hitna istraživanja koja bi to trebala i potvrditi, dodao je Whitty.

Ranije mutacije virusa SARS-CoVa-2 već su primijećene i prijavljene diljem svijeta.

Ujedinjeno Kraljevstvo, epidemijom koronavirusa najpogođenija europska zemlja nakon Italije, s više od 66.500 umrlih, 8. prosinca pokrenulo je masovnu kampanju cijepljenja, u sklopu koje je prioritet dan osobama treće životne dobi i njegovateljima.