Raste broj novozaraženih u Kini, J. Koreji, Meksiku

Meksiko, Brazil, Južna Koreja, Australija i Kina izvijestile su u subotu o porastu broja novozaraženih koronavirusom, čime su u nekim od tih zemalja zabilježeni i novi, rekordni brojevi.
➡️ Britanija: Novi soj virusa širi se brže, od ponoći strogi lockdown
➡️ Službeni broj mrtvih od posljedica covida u Rusiji prešao 50.000

➡️ Slovenija olakšala neke mjere za Božić i Novu godinu, ali vlada traži disciplinu

Meksičko ministarstvo zdravstva izvijestilo je u subotu da je u toj zemlji 12.129 novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i 627 preminulih, čime se broj ukupno zaraženih povećao na više od 1,31 milijun, a broj umrlih na 117.876.

Vlasti u Meksiku komentirale su i da je stvarni broj zaraženih vjerojatno znatno veći od potvrđenih slučajeva.

U Brazilu je u subotu registrirano 50.177 novih slučajeva zaraze, čime se broj ukupno zaraženih povećao na više od 7,21 milijuna, dok je broj umrlih porastao za 706, na ukupno 186.356.

Istodobno, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro komentirao je u subotu kako ne smatra da je svjetska žurba za cjepivom opravdana jer se pandemija, po njegovu mišljenju, bliži kraju.

- Pandemija se stvarno približava kraju, brojevi su to pokazali, sada imamo posla s malim porastima, rekao je Bolsonaro, koji je često kritiziran zbog stavova o COVID-u i nazivanja te bolesti  "malom gripom", iako je Brazil jedna od najpogođenijih država u pandemiji.

Južna Koreja također je, prema izvješću korejske agencije za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA), prijavila novi, dnevni 'rekord' od 1097 novozaraženih koronavirusom, čime se njihov ukupni broj povećao na 49.665, uz 674 smrtnih slučajeva.

To je peti dan rasta iznad tisuću slučajeva, a neki medicinski stručnjaci kažu da vlada treba uvesti stroža pravila socijalnog distanciranja.

Najmnogoljudnija australska država Novi Južni Wales u nedjelju je zabilježila 30 novih slučajeva koronavirusa, a premijerka Gladys Berejiklian kazala je da zabrinjava porast zaraza u predgrađima te je uz ostala najavila i ograničenja javnih okupljanja u Sydneyu, kao i ograničenja okupljanja u domaćinstvima na 10 osoba, a u ugostiteljskim objektima na 300.

Pozvala je i stanovništvo na širem području Sydneyja da i na otvorenom nose maske, iako to nije bilo obavezno.

Do ovog tjedna Australija je bila više od dva tjedna bez ikakva lokalnog prijenosa zaraze i ukinula je većinu ograničenja uoči Božića, no izbijanje zaraze u Sydneyju potaknulo je države i teritorije da ponovno uvedu granična ograničenja, čime su i 'propali' planovi tisuća obitelji za putovanja na odmor.

Iako za mali broj, i Kina je izvijestila o porastu novozaraženih, odnosno o 23 nova slučaja u subotu, u odnosu na 17 dana prije, a do sada je Kina prijavila ukupno 86.829 slučajeva koronavirusa te 4634 smrtnih slučajeva.